Pe 20 ianuarie 2018, la Montreal, a avut loc o masă rotundă a asociațiilor diasporei moldovenești din Canada, în cadrul căreia a fost înființat Consiliul Național al Diasporei din Canada (CNDC).

Scopul acestui nou organism este de a armoniza și coordona activitățile ONG-urilor și grupurilor comunitare pentru promovarea valorilor culturale și economice naționale și menținerea unei relații permanente cu parteneri instituționali din Republica Moldova și Canada.

Proiectul a fost inițiat de Ala Mîndîcanu, doctor în științe economice, expert în comunicare, președinta asociației Comunitatea Moldovenilor din Quebec, și a fost susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora și finanțat de către Organizația Internațională a Migrației, IOM Moldova, structură a ONU.

La  această masa rotundă a asociațiilor diasporei canadiene au fost prezenți reprezentați din sectorul asociativ din Montreal, Edmonton, Calgary, Laval ș.a.

Ala Mîndîcanu a fost aleasă prin consens ca gestionar al CNDC.

Consiliului Național al Diasporei din Canada se dorește a fi un model pentru consolidarea activității asociațiilor diasporei din toată lumea. Principiile de bază ale acestor consilii trebuie să fie, conform conceptului, solidaritatea comunitară, comunicarea eficientă, colaborarea pe orizontală dintre asociații și cu partenerii instituționali.