Actorul de origine română Virgil Șerban (născut în 1979 la Vaslui) s-a făcut remarcat pe micile ecrane quebecheze jucând în al doilea sezon al serialul polițist de succes Faits Divers, difuzat de ICI Radio-Canada Télé. Alături de Roman Pagliaro (Bobby), el a interpretat rolul unuia din frații Orsini (Valentino), doi gangsteri, acoliți ai clanului mafiot condus de Tony Cozzolino.

Hair: Black. Eyes: Brown-Green. Height: 5ft 8in. Weight: 180 lbs. Spoken languages: English, French, Romanian. Iată cum este prezentat Virgil Șerban, în câteva cuvinte, pe listele de actori ai agenției Ginette Achim, una dintre cele mai reputate agenții de artiști din Montreal. Castingul lui cuprinde interpretarea depersonaje negative, „adică personaje care exprimă corupția la toate nivelurile. Personaje cu boli psihice, posedați de spirite rele și vrăjitori. Personaje din Europa de Est, precum spioni, dar, oarecum paradoxal, și personaje religioase, preoți și înțelepți”, explică Virgil Șerban.

Facem o mică incursiune în viața acestui actor quebechez de origine română, pentru a cunoaște un pic omul ce nu se sfiește să întruchipeze pe peliculă caractere nefaste, de bad boys.

Faits Divers 2, frații Orsini: Roman Pagliaro (stânga) în rolul lui Bobby Orsini și Virgil Șerban (dreapta) în rolul lui Valentino Orsini. Credit (curtoazie): Véro Boncompagnie/ Les Productions Sovimage.

Eva Halus: Virgil Șerban, de când ești în Canada? 
Virgil Șerban: Am ajuns în Canada pe 4 August 2004 alături de soția mea însărcinată pe atunci cu fetița noastră Coleen Lea, și de băiețelul de patru ani, Raphaël.

EH: Înainte de Canada ai petrecut câțiva ani în Franța. În fiecare din țările în care ai trăit te-ai pregătit pentru diverse meserii, foarte diferite unele de altele.
VȘ: În România am terminat liceul de 12 clase cu diplomă de bacalaureat. În Franța – școala profesională de sudor de înaltă presiune. În Canada am obținut o diplomă de agent imobiliar și ipotecar și apoi am urmat ateliere intensive de actorie cu binecunoscutul actor Jean Pierre Bergeron (serialele MensongesTrauma – n.r.).

EH: Dacă ar fi să-ți alegi rolurile, ce ți-ar plăcea să joci și în ce fel de film?
VȘ: M-ar încânta foarte mult să joc într-un film de ficțiune stil Star Wars, într-un rol de jedi.

EH: Joci însă personaje negative ca cel din al doilea sezon al serialului de succes Faits Divers datorită fizicului solid și aparenței macho. Personajul din film, Valentino Orsini, și persoana reală Virgil Șerban sunt însă la o mare distanță unul de celălalt. 
VȘ: Normal, este o diferență imensă între ficțiune și realitate. În realitate sunt un pocăit de 20 de ani. Încerc să respect și să aplic legile divine în viața de zi cu zi. Dar în fața camerei și a realizatorilor distribuirea mea în roluri negative este mai evidentă. Asta înseamnă figura, accentul și felul de a vorbi – gesturile sunt mult mai grăitoare pe plan cinematografic decât castingul de pocăit. Bine, că mi-ar plăcea să reușesc în toate rolurile, este de la sine înțeles și nu aș ezita vreo secundă să joc în roluri pozitive. Dar a trebuit să încep cu ce este mai evident pentru camera de filmat.

Virgil Șerban (dreapta) pe platoul de filmare al serialului Faits Divers 2, alături de Roman Pagliaro. FOTO (curtoazie): Véro Boncompagnie/ Les Productions Sovimage.

EH: Publicul te-ar putea cunoaște mai bine citindu-ți cartea autobiografică „Le chemin d’un immigrant roumain”, apărută în septembrie 2015 la editura Québec Livres. Cum a fost drumul de la scris la actorie?
VȘ: „Le chemin d’un immigrant roumain – La véritable clé vers un succès parfait” s-a născut după ce la vârsta de 38 de ani am avut o revelație divină, o viziune spirituală în care m-am văzut scriind o carte cu istoria mea personală, transformând-o apoi într-un scenariu de film în care să fiu actor și regizor. La început am avut dubii, dar fiind obișnuit cu principiul revelațiilor divine, am decis să scriu cartea. Mi-am spus că dacă va fi publicată într-un timp relativ scurt, aceasta va constitui un semn suficient de puternic ca să cred și în restul viziunii.  

Încurajat de rapiditatea cu care cartea s-a concretizat – la două zile după ce am trimis-o prin e-mail la patru edituri, am primit răspunsuri pozitive pentru publicare de la toate patru – am decis să devin actor și între timp să scriu și scenariul de film.

Așa am început să particip, în vara anului 2014, la două ateliere „joc în fața camerei”, oferite de actorul Jean-Pierre Bergeron. Două evenimente dramatice, moartea părinților mei la intervale scurte, m-au îndepărtat pentru un timp de dorința de a fi actor, însă odată ce furtuna încercărilor s-a potolit, am revenit cu o forță și o determinare extraordinară de a continua. Din ianuarie 2015 și până în ziua de azi, am participat la toate atelierele și am progresat rapid, de la nivelul începător la cel de avansat. La majoritatea cursurilor am avut privilegiul să întâlnesc invitați speciali, ca regizori și directori de casting. Jocul meu nu a trecut neobservat și în 2017, regizorul Eric Tessier mi-a oferit două roluri secundare, în serialul Fugueuse și filmul Junior Majeur.

La sfârșitul lui 2017 i-am întâlnit, în cadrul unui atelier, pe directorii de casting Pierre Pageau și Daniel Poisson, precum și pe regizorul Stephane Lapointe. Impresionați de potențialul meu, m-au chemat la o audiție pentru serialul Faits Divers 2, cerându-mi să interpretez rolul gangsterului italian Valentino Orsini. Audiția a fost un succes și în martie 2018 am început filmările, care au durat până în august 2018.

În vara acestui an am reușit la alte două audiții. Prima pentru un rol în serialul L’Échapée, în care joc rolul unui român (Le roumain), iar a doua pentru un rol în filmul Jouliks realizat de regizoarea Mariloup Wolfe, ce va ieși în cinematografe în 2019, după ce va fi prezentat la diverse festivaluri de film. 

Toate platourile de filmare unde am lucrat au fost extraordinare. Ce spirit, ce pasiune și dragoste pentru crearea unui film! Ce ambianță plăcută creată de toate echipele! Nu mi-am imaginat cât de frumoasă și pasionantă poate fi viața de actor! Sper din tot sufletul ca aventura să continue până la sfârșitul vieții.

EH: Care sunt planurile de viitor?
: Să obțin cât mai multe roluri, atât pe micul cât și pe marele ecran quebechez. Vreau să învăț foarte bine limba engleză și să reușesc să intru în cinemaul american. Prin intermediul agenției Ginette Achim aș vrea să reușesc și în filmul francez și, dacă este posibil, și în cel românesc.

Intenționez să scriu o trilogie pentru ecrane, după cartea mea. În momentul de față am scris primul episod și l-am început pe al doilea. Lucrez, de asemenea, și la un proiect personal de a scrie o carte cu istoria strămoșilor noștri geto-dacii, dedicată copiilor mei. Doresc să las o moștenire descendenților mei și anume istoria familiei și a strămoșilor.

EH: Ai un cuvânt pentru cei care te privesc?
VȘ: Da. Experiența personală m-a învățat că în toate domeniile cheia succesului este revelația divină. Comunicarea conștientă cu marele creator ne permite să avansăm în viață cu o încredere absolută pentru a realiza potențialul divin ce se ascunde în interiorul nostru. Această comunicare se produce în mintea noastră și este confirmată prin sentimentul de pace și bucurie. Este motorul de acțiune înviața unei persoane. Cu cât mai rapidă este conștientizarea principiului de revelație, cu atât mai repede viața noastră capătă sens și devine un succes inevitabil.