Antrenor asistent al echipei olimpice a Canadei și antrenor al echipei Quebecului la karate, campion european și campion național al Canadei la karate, fondator al unei școli care antrenează și educă tinere talente în această disciplină sportivă, conferențiar motivațional în școli pentru promovarea binefacerilor sportului și a activității fizice – iată cum s-ar putea recomanda Alexandru Sorin, un nume deja foarte cunoscut în comunitatea noastră și în afara ei. În ianuarie a.c. la această listă s-a adăugat și titlul de autor, odată cu apariția cărții „Comment avoir du succes dans le sport et dans la vie/ How to Be Successful in Sport and in Life”.

Publicat prin intermediul BouquinBec (un serviciu de autopublicare), volumul de 125 de pagini este disponibil în franceză și engleză pe amazon.ca și pe site-ul www.academiedekarate.com. Într-un viitor apropiat Alexandru Sorin preconizează și o versiune în limba română.

Așa cum titlul o sugerează, „Comment avoir du succes dans le sport et dans la vie” este o carte motivațională de dezvoltare personală. Ea se adresează în mod special adolescenților, copiilor și atleților în formare, în drumul lor spre ascensiune, și conține sfaturi și concluzii de viață bazate pe experiențele autorului.

„Cred că menirea mea este să ajut copiii să de dezvolte fizic și mental, să îi susțin și încurajez în proiectele din domeniul sportului și cele personale. Am considerat că este un moment oportun să îmi îndeplinesc acest vis, pe care îl nutresc de trei ani”, ne-a declarat Alexandru Sorin referitor la cartea sa. „Prin intermediul acestei cărți am găsit o cale să realizez ceva care să rămână ca o resursă ce poate fi consultată în orice moment, ori de câte ori cititorul simte nevoia de motivare”, a adăugat el.

Ca sportiv, Alexandru Sorin a făcut parte din echipa României de karate între 1997 și 2010, participând la diverse competiții la categoria 75 kg și apoi de 80 kg. Palmaresul său cu echipa României numără nouă medalii, dintre care patru de aur – una dintre acestea fiind la Campionatele Europene din Portugalia în 2010 – una de argint și patru de bronz.

Ajuns în Canada în 2007, Alexandru Sorin și-a continuat cariera de sportiv, alăturându-se echipei canadiene de karate în 2011. Timp de patru ani, până în 2015, el a obținut cinci medalii de aur, două de argint și cinci de bronz.

Competiția pe care o consideră cea mai importantă și cea mai frumoasă din viața sa este Campionatul național al Canadei din 2011: ziua în care a câștigat, pentru prima dată în Canada, medalia de aur la categoria individuală este și ziua în care fetița sa s-a născut. „O dovadă că atunci când suntem fericiți suntem mai puternici”, spune Alexandru, povestind cum de la spital, după o noapte de emoții și bucurie, a plecat direct la competiție pentru a se impune pe tatami. Un an mai târziu, un alt succes major la Campionatul național al Canadei: trei medalii de aur la trei probe diferite.

Cariera sa de sportiv a evoluat în cea de antrenor. „După ce m-am retras de pe tatami încheindu-mi cariera de competitor, am vrut să transmit din experiența acumulată în toți acești ani atleților, tinerilor potențiali campioni în devenire”, spune Alexandru. Ca antrenor al echipei de karate din Quebec va reprezenta această provincie, pentru al cincilea an consecutiv, la Campionatul național pentru juniori, care va avea loc la Edmonton în luna mai.

Principala sa metodă de predare este centrată pe comportamentul sportivilor: atleții trebuie să aibă încredere în ei înșiși, trebuie să persevereze și să devină cea mai bună versiune a lor în viață și în sport. Deoarece metoda sa dă rezultate, Alexandru Sorin a fost cooptat în programul Jouez Gagnant al Institutului Național de Sport din Quebec, prin intermediul căruia ține conferințe motivaționale pentru copii în școli. „Îmi place să ofer copiilor mesaje cum ar fi: de ce e bine să perseverăm, să fim responsabili, să lucrăm în echipă, să avem încredere în noi”, afirmă Alexandru Sorin.

Ca antrenor asistent al echipei olimpice a Canadei, anul acesta Alexandru pregătește atleți pentru următoarele competiții: Campionatul național de juniori (Edmonton, 3-5 mai 2019), Karate 1 Series A (Montreal, 21-23 iunie), Karate Canada Summit (Toronto, 27-29 septembrie).

Pe lângă munca de antrenor în cadrul acestor echipe, în 2014 Alexandru Sorin a deschis la Montreal Academia de Karate Alexandru Sorin (AKAS). Anul acesta AKAS a reușit o performanță extraordinară: aceea de a avea nouă atleți în echipa Quebecului care va merge la Edmonton, la Campionatul național de karate pentru juniori. Printre ei este și o fetiță de origine română, Caterina Iacob, în vârstă de 13 ani.

Înscrierile la Academia de Karate Alexandru Sorin (3333 boul. Cavendish, sala 275, Montreal, H4B 2M5) se fac prin telefon la 514-488-4596, în tot timpul anului, în limita locurilor disponibile.