Corul La Muse, înființat și dirijat de Ioana German, va sărbători anul acesta 10 ani de existență. Pe parcursul anului corul va susține mai multe concerte, atât în Canada cât și în câteva țări din Europa, care vor sublinia această aniversare și care vor culmina cu un concert extraordinar de Crăciun.

Corul La Muse, creat în 2009 sub bagheta Ioanei German, reunește coriști de diferite origini și culturi ce au în comun pasiunea de a cânta împreună. Numele acestui cor este inspirat de titlul primei reviste muzicale românești, Musa Română, publicată de către compozitorul Iacob Mureșianu, străbunic al Ioanei German (primul număr al acestei reviste a văzut lumina tiparului la 1 ianuarie 1888).

Anul acesta este unul special pentru corul La Muse, căci el marchează un deceniu de concerte, de turnee, de promovare a muzicii culte românești în Canada. Un spectacol extraordinar de Crăciun este deja în pregătire pentru a marca această aniversare, pe lângă o serie de alte concerte și un turneu european – al șaselea organizat de asociația La Muse Héritage Musical, cea care produce spectacolele corului la Muse.

„Corul La Muse are mereu planuri de lungă sau scurtă durată, cu repertorii pe cât de diverse pe atât de interesante și frumoase. În primăvara acestui an avem programate două spectacole, pe 11 mai și 8 iunie, la Montreal și respectiv la Saint-Sauveur cu Requiem de G. Faure. Din 27 iunie pornim într-un nou turneu european. Vom concerta în Graz, Viena, Budapesta și Paris cu Gloria de Vivaldi și Requiem de Fauré, alături de soliști de la Opera de Stat din Viena, Opera Națională din București și Opera din Brașov. Vom fi acompaniați de o mică orchestră și de pianistul nostru extraordinar, Beguentch Gueldyev. În iarnă, vom prezenta un concert special de Crăciun cu cântece renumite din repertoriul internațional dar, mai ales, din repertoriul minunatelor noastre colinde românești”, a precizat vice-președinta corului La Muse, Elena Filip. Pasionată de muzică din totdeauna, activă în diverse coruri în România pe perioada studiilor, Elena Filip s-a alăturat corului La Muse în septembrie 2016, iar din august 2018 ea este și vice-președinta sa.

Elena Filip, vice-președinta corului La Muse.

„Datorită dirijoarei noastre Ioana German, formăm o familie omogenă. Corul este alcătuit în majoritate de muzicieni amatori, ca mine, oameni de toate vârstele și profesiile, francofoni, anglofoni, latino-americani sau asiatici și circa o treime români. Toți avem un numitor comun: ne place să cântăm, iar Ioana ne ajută să ne depășim statutul de amatori”, a mărturisit Elena.

Când am întrebat-o care a fost momentul din spectacolele La Muse care a marcat-o cel mai mult mi-a vorbit de mai multe, de la bucuria de a cânta piese românești cu colegii de cor de alte origini, la reacțiile spectatorilor impresionați de muzica românească: „La celebrarea a 20 de ani a evenimentului Journées de la culture, care a avut loc la Place des Arts în toamna lui 2016, corul La Muse a fost invitat să cânte alături de alte nouă corale. Am participat cu piesele românești Sara pe deal și Colindă din Sălaj. O membră a corului polonez a venit la mine și m-a rugat să-i spun ce am cântat, fiind uimită de frumusețea celor două piese românești. Astfel de momente sau acelea în care îți vezi colegii de cor încercând să-ți înțeleagă limba și admirând piesele românești pe care le pregătim, sau spectatorii care rămân impresionați la audiția unei piese românești și citesc avizi traducerea cuvintelor pe ecranul din sală pentru a înțelege despre ce se cântă – astfel de momente te fac să fii și mai mândru că ești român.”

Închei cu o remarcă a Elenei Filip, pornind de la un vers din Paul Verlaine: „De la musique avant toute chose, așa ar trebui să fie și lumea ar fi altfel …”, amintindu-vă totodată mesajul său, lansat către toți iubitorii de muzică din comunitate ce au vocea și dorința de cânta, de a se alătura corului La Muse. Repetițiile au loc duminica, o dată la două săptămâni, între orele 15:00-18:00, în sala Rivard a bisericii St-Denis din Montreal (454 avenue Laurier Est). Cei interesați să facă parte din acest grup primitor și dinamic pot asista la o repetiție, fără niciun angajament, pentru a vedea cum se desfășoară. Pentru audiții și informații suplimentare puteți telefona la 514-344-1572.  

CITIȚI ȘI:
Ioana German: Promovarea muzicii clasice românești pe tărâm canadian

Ioana German: „Muzica, această Muză care mă inspiră încă din copilărie”