Echipa ce va reprezenta Canada la Campionatele Americane de boccia (pe echipe și dublu), care se vor derula la Montreal între 27 aprilie și 3 mai 2015, numără acum și un român, originar din Republica Moldova. Numele său este Iulian Ciobanu și practică acest sport din vara anului trecut.

În palmaresul lui Iulian s-au înscris deja și câteva medalii: trei la nivel individual (două de bronz, una de argint) și una, de aur, în cadrul unor competiții pe echipe. El practică acest sport la categoria BC4.

Boccia este un sport de țintă, adaptat, care se aseamănă cu jocul pétanque. Este o disciplină paralimpică încă din 1984, scopul său fiind acumularea a cât mai multor puncte, împiedicându-l totodată pe adversar să acumuleze, la rândul lui, puncte. Se joacă cu 6 mingi roșii contra 6 albastre, iar ținta o reprezintă o minge albă lansată la începutul rundei, jocul fiind alcătuit din 4 runde. Există și timp limită.

Boccia este un sport pe care îl practică persoanele cu handicap fizic. Jucătorii sunt clasificați în 4 categorii: BC1, BC2, BC3 și BC4, după limitele fizice pe care le au. Jucătorii care nu sunt capabili să lanseze mingea în niciun fel sunt jucători de rampe (BC3). Ei folosesc deci o rampă pentru a lansa mingea și au un asistent sportiv. Atleții din categoriile BC1 și BC2 sunt persoane cu paralizie cerebrală, capabili să lanseze mingea prin aruncare, ridicând brațului sau cu piciorul. În categoria BC4, jucătorii sunt afectați de diverse maladii, în special maladii degenerative, și sunt capabili, în marea majoritate, să lanseze mingea doar prin balansarea brațului, de jos în sus, în arcă.

Iată ce ne-a declarat Iulian: „Am început să practic acest sport din vara anului 2014, din simplă curiozitate, însă fiind observat de antrenorul echipei naționale am fost încurajat să mă antrenez cu ei în timpul liber. La recomandarea unui atlet, am fost contactat de responsabilul pentru programul echipei Quebecului și mi s-a propus să particip la o evaluare. În urma acestei evaluări, am fost selecționat să reprezint Quebecul la campionatul Canadei de boccia. Până la campionatul Canadei am mai participat la o competiție națională unde am luat o medalie de bronz la proba individuală și una de aur pe echipe. La o altă competiție provincială am luat o altă medalie de argint la proba individuală. În urma rezultatelor obținute la campionatul Canadei, unde am luat medalia de bronz, am fost selecționat ca atlet de performanță în echipa națională de boccia a Canadei.
La ora actuală ne pregătim pentru Campionatul Americii la Boccia care va avea loc la Montreal. Încă nu știu dacă voi fi selecționat să particip pentru Canada la Jocurile Para Panamericane, dar obiectivul cel mare este să reprezint Canada la Jocurile Paralimpice din Brazilia, în 2016.”