Filmul documentar Eroul și Regina, realizat de Raul Dudnic, va fi proiectat pe 26 septembrie, gratuit, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges.

Sâmbătă, 26 septembrie 2015, începând cu orele 10 a.m., la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, sala 602, veți putea viziona filmul documentar Eroul și Regina (The Hero and the Queen). Filmul a fost realizat de Raul Dudnic, care, de mai bine de 10 ani, este producătorul emisiunii TV Noi Românii, difuzată pe întreg teritoriul Canadei. Intrarea este gratuită.

Documentarul, vorbit în română cu subtitrări în engleză, a fost realizat pe durata a cinci ani (2002-2007). Sursa inițială de informații a fost Gilles Duguay, fost ambasador al Canadei în România și autorul volumelor „Joe Boyle, un mousquetaire canadien au service de la Reine Marie de Roumanie” (1998), tradus în limba română sub titlul „Regina Maria şi Joe Boyle, o prietenie de suflet”, și „L’amour impossible de Marie, Reine de Roumanie” apărut anul acesta. Ulterior, Raul Dudnic și-a extins aria cercetărilor în arhivele canadiene și cele din România.

„Când partea de filmări a fost încheiată, am realizat că avem peste 15 ore de materiale proprii filmate, plus circa două ore de material de arhivă din care a trebuit să filtrăm și să selectăm 47 de minute pentru documentarul final. Tocmai acesta a fost motivul pentru care procesul de editare a durat aproape doi ani”, a spus Raul Dudnic.

Subiectul filmului se referă la legătura dintre două personaje, unice și spectaculoase, fiecare în felul său: Regina Maria a României și colonelul canadian Joseph Whiteside Boyle. Marinar, căutător de aur în Yukon, colonel onorific în armata canadiană, aventurier cu spirit de întreprinzător și talent de organizator, John Boyle și-a legat viața de România vreme de șase ani, începând din primăvara lui 1917 și până la decesul său, la vârsta de 56 de ani, în 1923. Eforturile sale într-o perioadă atât de tulbure și dramatică pentru țara noastră au determinat-o pe regina Maria să-l numească „Salvatorul României”, „un om care nu are teamă de nimic și care prin forța sa extraordinară reușește în toate domeniile”.

Până la Gilles Duguay, poveștile celor doi au fost tratate de către istorici în mod separat. Documentarul Eroul și Regina împletește destinele celor doi protagoniști într-o poveste pe cât de Hollywoodiană ca și conținut, pe atât de reală.

Documentarul a fost distribuit pe rețelele Rogers începând din anul 2007, având până în prezent peste 30 de apariții numai pe canalul OMNI.

Raul Dudnic este producătorul emisiunii TV Noi Românii, care este difuzată din Toronto pe întreg teritoriul Canadei de către trustul media Rogers. Emisiunea este difuzată săptămânal (sâmbătă, luni și miercuri) începând din anul 2002. Pe lângă Eroul și Regina, Raul Dudnic a mai realizat documentarele Pe urmele primilor creștini (2010) și Boian, satul care a traversat Atlanticul (2014). El este autorul rubricii Reflecții canadeze pe care o puteți citi în ziarul nostru.