Scurta dar captivanta aventură a echipei de fotbal masculine canadiene de la Cupa Mondială din Qatar a mobilizat și entuziasmat iubitorii sportului cu balonul rotund din întreaga Canadă, în special pe cei din Toronto și Vancouver, orașele care vor găzdui câteva meciuri la Mondialul din 2026, alături de alte orașe din SUA și Mexic.

Distribuția celor zece partide care vor avea loc în Canada nu este încă cunoscută, însă este posibil ca ele să fie împărțite în mod egal între Toronto și Vancouver.  

Potrivit președintelui FC Toronto, Bill Manning, găzduirea de către Queen City a unor meciuri din cadrul celui mai mare eveniment fotbalistic al planetei „va fi un eveniment cum acest oraș nu a mai cunoscut până acum”, după cum a declarat el la Radio-Canada.

„Am văzut ceea ce Cupa Mondială a făcut în 1994 pentru Statele Unite (care au fost atunci gazde – n.r.) și prevăd că ceva similar se va întâmpla și aici. Cred că fotbalul va crește exponențial după acest eveniment”, a mai spus Bill Manning.

Urmărit la o scară mult mai largă ca Jocurile Panamericane care s-au desfășurat la Toronto în 2015, Mondialul de fotbal galvanizează miliarde de persoane din întreaga lume. Și acesta este și argumentul cu care Toronto își justifică investițiile făcute ca unul din orașele gazdă ale turneului final din 2026.

„Concurența este din ce în ce mai mare pentru a atrage nu numai turiști, ci și businessuri și investiții”, a declarat pentru aceeași sursă citată Patrick Tobin, director de dezvoltare economică și culturală la Primăria din Toronto.

Costurile organizării câtorva jocuri este estimat la 300 de milioane de dolari. Două treimi din acestă sumă va fi acoperită de guvernul provincial și cel federal.

Primăria din Toronto prevede un impact economic pozitiv de câteva sute de milioane de dolari, crearea a peste 3,000 de locuri de muncă și mai bine de 175,000 de turiști.

Pregătirile pentru viitoarea Cupă Mondială sunt deja în toi, dar cum găzduirea acestor meciuri nu necesită lucrări importante cum a fost cazul pentru Jocurile Panamericane, organizatorii au la dispoziție mai multă flexibilitate. Un calendar mai precis va fi dat publicității în 2023.