Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, MBAM scoate la iveală din colecțiile sale una dintre cele mai remarcabile serii de stampe ale lui Andō Hiroshige în expoziția „Tōkaidō – Paysages rêvés d’Andō Hiroshige”.

Stampa este o imagine imprimată cel mai adesea pe mătase sau hârtie. Mediile pe care sunt concepute desenele sunt plăcuțe de metal moale precum cupru sau zinc, piatră sau lemn. De-a lungul timpului, stampele au reprezentat o inepuizabilă sursă de informație cu privire la cultura niponă, la tradițiile și obiceiurile acestei civilizații.

Cei trei mari maeștrii ai stampelor japoneze sunt Katsushika Hokusai (1760-1849), Andō Hiroshige (1797-1858) și Utagawa Kuniyoshi (1798-1861). Dacă Hokusai excelează prin putere și finețe compozițională iar Kuniyoshi printr-un stil unic în care totul este agitat, revoltat, agresiv, însă plin de consistență, energie și patos existențial, Hiroshige impresionează prin pictarea unor peisaje încărcate de poezie. La Hiroshige peisajul devine un personaj în sine și este tratat ca atare.

Andō Hiroshige (1797-1858) – „Kanbara, ninsoare noaptea”, nr. 16 din seria „Cincizeci și trei de stații pe Tōkaidō”, gravură în lemn (nishiki-e), editor: Takenouchi Magohachi. FOTO: MBAM.

Remarcabilele gravuri pe lemn ukiyo-e ale acestui artist japonez care fac obiectul expoziției de la MBAM ilustrează scene din viața cotidiană observate în orașele aflate de-a lungul faimoasei „rute a Mării de Est”, Tōkaidō, care lega Edo (azi Tokyo) de Kyoto, fosta capitală imperială. Combinând realul și imaginarul, „Cincizeci și trei de stații pe Tōkaidō” transportă privitorul pe acest drum legendar și demonstrează magistralul talent a lui Hiroshige și al echipei sale editoriale de a transforma peisajul într-un vis, după cum se arată într-un comunicat al muzeului.

Ukiyo-e și litografierea cu blocuri de lemn

Ukiyo-e este un gen de picturi, respectiv de litografii, produse în Japonia secolelor XVII – XX, prin utilizarea tehnicii blocurilor de lemn. Leitmotivele acestui gen sunt peisajele, scenele istorice, teatrale și/sau de plăcere. Ukiyo-e reprezintă genul artistic major al litografierii cu blocuri de lemn.

Ukiyo-e își are originile în lucrările monocromatice în tuș ale lui Hishikawa Moronobu (1625-1694). Mai târziu, în anii 1760, Suzuki Harunobu (1724-1770), prin suprapunerea mai multor culori, devine părintele stampei policrome, numite nishiki-e.

Fiecare imprimare pe lemn era executată printr-un efort de echipă. Artistul picta scena care apoi era transpusă pe mai multe blocuri de lemn. Numărul de blocuri utilizate depindea de numărul de culori necesare pentru a ajunge la rezultatul final, fiecare culoare corespunzând unui bloc. Unele serii de succes au trecut prin mai multe reeditări până când blocurile au fost complet uzate, necesitând retușări.

Spre sfârșitul secolului XIX, efervescența artistică din jurul picturilor ukiyo-e începe să scadă în Japonia. În același timp, interesul pentru aceste stampe japoneze începe să crească în Europa, ele având o influență profundă asupra dezvoltării artei moderne occidentale din secolul XX. 

Andō Hiroshige (1797-1858) – „Mariko, ceanărie celebră”, nr. 21 din seria „Cincizeci și trei de stații pe Tōkaidō”, gravură în lemn (nishiki-e), editor: Takenouchi Magohachi. FOTO: MBAM.

Hiroshige – personificarea peisajului și crearea unui periplu vizionar

Hiroshige este considerat ultimul mare maestru al tradiției ukiyo-e și cel care în 1833 a revoluționat industria imprimării pe lemn, făcând din stampa de peisaj o temă esențială. Până la Hiroshige, subiectele genului ukiyo-e erau în general femeile frumoase, actorii populari și scenele urbane. Inspirat de Hokusai cu ale sale „Treizeci și șase de vederi ale Muntelui Fuji”, Hiroshige tratează peisajul, cu farmecul și atmosfera sa, ca subiect legitim, central, ceea ce constituie o noutate în Japonia acelor timpuri.

Hiroshige devine astfel cunoscut pentru seria peisajelor în format portret „O sută de vederi celebre din Edo” și pentru seria peisajelor de tip vedere a celor „Cincizeci și trei de staţii pe Tōkaidō”.

Inspirată de reviste vechi și ghiduri de călătorie ce circulau în Japonia încă din secolul al XVIII-lea, această serie a captivat publicul, stârnind în mulți pasiunea de a întreprinde acest periplu de 500 de kilometri. Ea a devenit atât de populară, încât Hiroshige a creat aproximativ 30 de variante de gravuri în lemn, diferite unele de altele prin dimensiune, desene sau chiar număr (unele serii includ doar câteva imprimeuri).

Musée des beaux-arts de Montréal deține în colecția sa permanentă primul tiraj complet a celor „Cincizeci și trei de staţii pe Tōkaidō”.

Expoziția „Tōkaidō – Paysages rêvés d’Andō Hiroshige”, începută pe 27 aprilie, poate fi vizitată până pe 8 septembrie 2024. Detalii și bilete la: www.mbam.qc.ca.

CITIȚI ȘI:

Expoziție de fotografie la Muzeul McCord: „Norman Parkinson: Toujours en vogue”