Între 19 aprilie și 24 septembrie a.c. Muzeul McCord prezintă, în premieră nord-americană, expoziția de fotografie „Norman Parkinson: Toujours en vogue”.

Considerat ca fiind unul dintre cei mai renumiți fotografi ai secolului XX, Norman Parkinson a uimit lumea modei și a fotografiei timp de jumătate de secol, din anii 1930 până în anii 1980, prin strălucita sa inventivitate. Lunga sa colaborare cu Vogue și numeroasele contracte cu Harper’s Bazaar, Queen, Town & Country și alte reviste internaționale i-au adus acestui fotograf britanic o recunoaștere la nivel mondial.

Faimos pentru vivacitatea, spontaneitatea și umorul fotografiilor sale, precum și pentru faptul că multe sunt la exterior, făcute în diverse colțuri ale lumii, Norman Parkinson a contribuit la schimbarea modului în care fotografia de modă este făcută și văzută, de la o abordare statică la una imaginativă și dinamică.

Audrey Hepburn (1929-1993), fotografiată de Norman Parkinson pentru revista Glamour în decembrie 1955 la La Vigna, vila sa de lângă Roma. FOTO: Muzeul McCord.

Expoziția „Norman Parkinson: toujours en vogue” pune în lumină 79 de imagini, atât fotografii celebre, cât și unele recent descoperite în remarcabilul portofoliu al artistului. Înainte de a ajunge la Montreal, expoziția a fost găzduită de National Portrait Gallery din Londra și de Centro Cultural de Cascais din Portugalia.

Pe lângă fotografii, ediția montrealeză a acestei expoziţii va prezenta și câteva rochii și alte piese vestimentare rafinate datând din anii 1940-1960 din colecția Muzeului McCord Stewart, semnate, printre alții, de designeri britanici ca Hardy Amies și Digby Morton, precum și pălării ale creatoarelor quebecheze Fanny Graddon și Yvette Brillon, acesta din urmă fiind considerată cea mai mare pălărieră din istoria modei canadiene.  

Norman Parkinson: toujours en vogue
19 aprilie – 24 septembrie 2024
Musée McCord Stewart
690 Sherbrooke O, Montreal, H3A 1E9
Info & bilete: www.musee-mccord-stewart.ca

CITIȚI ȘI:

Georgia O’Keeffe și Henry Moore, doi giganți ai artei moderne la MBAM