Les mots du monde, cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de poezie de la Val-David, se va desfășura în zilele 22 și 23 iunie atât la Rezidența Internațională a Scriitorilor și Artiștilor din această localitate, cât și pe platforma Zoom. Peste 30 de oameni de litere din întreaga lume vor participa la acest eveniment ce poartă o frumoasă amprentă românească, grație organizatoarei sale, poeta Flavia Cosma, și prezenței câtorva scriitori și poeți de origine română.

Ca și în edițiile precedente, și de data aceasta festivalul se bucură de sprijinul Consiliului de arte din Canada și a Ligii poeților canadieni. Participanții sunt din Quebec și Canada, din SUA și America Latină, precum și din numeroase țări europene: directori de edituri, profesori universitari, poeți și scriitori, artiști vizuali și muzicieni. Toți se vor exprima în numele poeziei, a creației și imaginației, sub stindardul libertății de expresie și păcii în lume.

Cu această ocazie, Flavia Cosma, gazda festivalului, își va lansa cel mai recent volum de poezii, „Élégies et autres poèmes”, apărut în această primăvară la Éditions du Cygne de la Paris.

Iată ce spune poeta și cercetătoarea (literatură română veche și modernă, limbi antice și istoria religiilor) Dana Shishmanian despre acest volum: „Volumul de versuri « Élégies et autres poèmes » prezintă o dimensiune gnomică care preia expresia pură a stării de spirit poetice ca imanentă și o înalță la rol director indicând un fel de stare transcendentă ca orizont. Poezia nu numai că pătrunde peste tot, dar pare să se extragă din tot pentru a duce în altă parte. Aceste poezii trăiesc pe deplin în epoca lor, în timp ce ne mângâie în credința noastră în inevitabila întoarcere a primăverii. Poezia Flaviei Cosma este una dintre cele care cântă, cu toată smerenia, « în briza serii cu glasuri argintii / despre căile de urmat, despre adevăr / și despre misterul nesfârșit al Vieții ».”

Alături de soțul său, Ara Alexandru Shishmanian, poet prolific cu volume publicate și în română și franceză, Dana Shishmanian trăieşte la Paris din 1983. Ambii vor participa la această ediție a festivalului Les mots du monde.

Printre cei care vor citi din creațiile proprii se numără și poetul Adrian Erbiceanu, președintele Asociației Scriitorilor de limbă română din Quebec (ASLRQ), din volumul său bilingv „La fontaine de ce siècle/Fântâna secolului”, publicat în 2009, precum și poeta și artista vizuală Eva Halus din manuscrisul volumului său de poezii intitulat „The Arithmetic Poetry of Distances”. Eva Halus va susține și o comunicare în franceză despre diverși scriitori din secolul XX care s-au remarcat și în pictură.

Despre festival

Organizat începând din 2009, acest festival are două ediții în fiecare an: Les mots du monde, care se desfășoară primăvara, și La moisson lyrique des bayes sauvages, care are loc toamna. Este un eveniment multicultural, multilingv și intergenerațional ce reunește poeți din întreaga lume, pe lângă nume din Canada și Quebec.

Flavia Cosma.

Flavia Cosma, directoarea sa, a primit anul trecut Premiul Colleen Thibaudeau, decernat de către Liga Poeților Canadieni (LPC), pentru contribuția sa remarcabilă la activitatea poetică și literară din Canada.