Condițiile în care se pot trimite medicamente din România în Canada, serviciile medicale de care cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia și câteva precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale.

Ambasada României în Canada informează că pot fi trimise în continuare medicamente în Canada prin serviciile poștale/de curierat, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritățile canadiene cu privire la substanțele controlate.

Sunt însă posibile schimbări de politică din partea Poștei Române în ceea ce privește restricționarea anumitor rute în funcție de conținutul coletelor. Informații utile la: www.posta-romana.ro/a254/servicii-expeditori/colete/in-afara-romaniei/colete-internationale.html.

Conform cerințelor canadiene, medicamentele pot fi trimise în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament.

Corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale 

Această informație se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă.

Având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente:
● copia permisului de studii/muncă expirat;
● dovada solicitării de înnoire a statutului – copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată.

Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.    

Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.

Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau teleconferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.

Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local.  Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la Manulife pentru vizitatori și pentru studenți.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc pe pagina Health Canada.

Ambasada României la Ottawa reînnoiește apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, sunt rugați să se adreseze Ambasadei cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați. Numerele de telefon la care se poate suna sunt: 1-613-789-9711 sau 1-613-858-0577. 

CITIȚI ȘI:

Informații utile pentru cei care călătoresc din Canada în România – Actualizare