Ioana-Gabriela Costache își încheie misiunea de consul general la Montreal conform unei hotărâri semnate de premierul Florin Cîțu și publicate pe 30 iunie în Monitorul Oficial, după cum informează Ziarul de Investigații.

Consulul general ar trebui să revină „la bază” în termen de cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare actului.

Din ce se arată în nota de fundamentare, „în conformitate cu prevederile art. 108 din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară, Ministerul Afacerilor Externe propune rechemarea doamnei Ioana-Gabriela Costache din calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Montreal, Canada. Față de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului privind rechemarea unui consul general”.

Ioana-Gabriela Costache a preluat funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Montreal, la 25 august 2017.

În acești patru ani, numeroși români din Montreal și-au exprimat nemulțumirea față de calitatea serviciilor oferite de Consulatul General al României la Montreal.

Între decembrie 2013 și iulie 2017, a îndeplinit funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la New York, iar în perioada iulie 2012 – mai 2013, funcţia de însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei României în Republica Polonă.

În timpul mandatului său din Polonia, Ziarul Financiar a publicat o listă cu cei mai slabi ambasadori ai României, printre ei aflându-se și Ioana-Gabriela Costache.