Premierul Trudeau a confirmat faptul că în data de 20 septembrie canadienii vor fi chemați la urne. Campania electorală debutează astăzi, 15 august, pe fondul celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19.
„Trăim un moment istoric, iar canadienii își vor spune cuvântul” a declarat Justin Trudeau după întâlnirea cu guvernatoarea generală a Canadei, Mary Simon, care a oficializat dizolvarea Camerei Comunelor.
Liberalii speră să obțină un al treilea mandat și să recâștige majoritatea parlamentară pe care au pierdut-o în octombrie 2019.
Campania electorală va dura 36 de zile, minimul stabilit de lege. Astfel, canadienii vor fi chemați să voteze pentru a doua oară în mai puțin de doi ani pentru a-și alege următorul guvern.
În momentul declanșării alegerilor, Partidul liberal canadian număra 155 de deputați în Camera Comunelor. Pragul majorității este de 170 de fotolii parlamentare. Conservatorii dețineau 119 locuri, Bloc québécois 32, NPD 24, iar Partidul verde două. Cea de 43-a legislatură era completată de 5 deputați independenți, un loc, cel din circumscripția ontariană Haldimand–Norfolk, câștigat în 2019 de conservatoarea Diane Finley, fiind liber.
Convocarea de alegeri federale în contextul în care varianta Delta câștigă teren în mai multe provincii și cu doi ani înainte ca mandatul guvernului liberal minoritar să se încheie a fost criticată de partidele de opoziție. Conservatorii, Blocul Québécois și noii democrați l-au acuzat pe Trudeau de oportunism și chiar de egoism pentru că a solicitat acest scrutin anticipat.
În conferință de presă, primul ministru a declarat că alegătorii trebuie să decidă calea de urmat pentru a ieși din criza cauzată de pandemia COVID-19. „Explicați de ce nu doriți ca oamenii să-și exprime alegerea”, s-a adresat el celorlalte partide federale.
Potrivit celor mai recente date compilate de CBC, liberalii continuă să conducă în intențiile de vot ale canadienilor, obținând 35,6%, cifră ce îi plasează în vecinătatea celor 170 de fotolii parlamentare necesare majorității. Conservatorii se situează la 28,8% în intențiile de vot, iar noii democrați la 19,3%.