Sâmbătă, 9 noiembrie, la Biserica Sf. Mare Mucenic Pantelimon din Saint-Eustache, va avea loc lansarea volumului bilingv de poezii „Pescuirea minunată/ La Pêche miraculeuse” a poetului, artistului vizual și părintelui paroh Vasile Trif.

Evenimentul va începe la ora 12:00 și va include și lansarea volumului de poezii „Exil” (Éditions Balzac, Montreal), semnat de scriitoarea și poeta Monique Brunet-Weinmann. Vor lua cuvântul criticul de artă André Seleanu care va prezenta ambele cărți, Monique Brunet-Weinmann, care va vorbi despre poezia lui Vasile Trif, și profesorul Vania Atudorei, amfitrionul evenimentului.

„Pescuirea minunată” publicată de Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca în acest an, este o „operă completă” din punct de vedere al concepției cărții, poezia cât și ilustrațiile aparținând autorului.

„Acest volum s-a născut grație unui drum inițiatic”, spune Vasile Trif. „Orice creație, orice carte este un drum inițiatic spre tine însuți, spre ceilalți, spre Dumnezeu, pentru că încerci să cobori cât mai adânc în profunzimile tale și de acolo să scoți cu năvodul esențialul, sensul, frumosul”.

Traducerea în franceză a fost realizată de Vasile Trif împreună cu Jean Poncet, cunoscut și foarte apreciat traducător româno-francez, poet și lingvist, cel care a făcut cunoscută peste hotare poezia lui Lucian Blaga. „O traducere de o mare eleganță și profunzime pe care o simt aproape de sufletul meu”, mărturisește poetul. „Îi mulțumesc în mod deosebit pentru deschiderea și entuziasmul cu care a întâmpinat acest proiect care s-a concretizat într-o carte”.

André Seleanu, critic de artă montrealez de origine română, membru al International Association of Art Critics, (AICA), a semnat la rândul său un text însoțitor despre arta ilustratorului cărții, intitulat Spațiul și culorile sale.

„Arta lui Vasile Trif este de o diversitate internă uluitoare, aș spune de o complexitate neobișnuită. Zonele de umbră care vin în întâmpinarea obscurității purtătoare de pericole se deschid spre lumină. Culorile intense, roșul cărămiziu, albastrul ultramarin, galbenul puternic, sunt echilibrate de spații albe neașteptat de articulate. Există în această operă un palimpsest al imaginii înscrise în imagine. (…) Caligrafia și motivele decorative abundă. Surpriză: există o senzualitate a culorii și o diversitate de surse de inspirație, și în special icoana pe sticlă cu atmosfera ei specifică, pe care Trif o stăpânește. Observ, de asemenea, jocul articulațiilor și al limitelor între spațiul deschis și cel închis. Pe scurt, o operă abstractă care adeseori surprinde gestual exterioritatea zâmbitoare a figurativului”, scrie André Seleanu.

În România, cartea s-a bucurat de două lansări, în aceeași zi, 22 august 2024, în două orașe diferite: la Baia Mare orașul natal al autorului, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, și la Cluj, orașul unde acesta și-a făcut studiile universitare, la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Încheiem această scurtă (pe nedrept!) prezentare cu afirmația lui Jean Poncet: „Această carte mi-a permis să pun în valoare cultura și limba română, precum și limba franceză în Canada și America de Nord. Quebechezii și românii deopotrivă vor avea ocazia să descopere poezia lui Vasile Trif și pescuirea sa – de cuvinte, imagini poetice și vizuale – în toate sensurile minunate.”

„Pescuirea minunată/La Pêche miraculeuse” este disponibilă și în librăria online a editurii Școala Ardeleană.

Biserica Sf. Pantelimon se află la 367 rue Godard, Saint-Eustache, J7P 3V2.

Repere biografice

Vasile Trif.

Vasile Trif s-a născut în anul 1975 la Baia Mare. În prezent este preot ortodox la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Saint-Eustache, Quebec. Este licențiat în teologie și filosofie. Deține, de asemenea, și un masterat în teologie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2007, urmează cursurile Facultății de Asistență socială la Université du Québec din Montréal (UQAM). Fiind licențiat în acest domeniu, profesează și în sistemul de sănătate canadian.

În 2002 debutează cu volumul de poezie „Fiul în risipire” la Editura Risoprint din Cluj-Napoca. Publică în mai multe reviste literare din țară și străinătate. Este prezent în diferite antologii: „O antologie a poeziei maramureșene: de la poezia populară la poezia contemporană”, realizată de poetul Nicolae Păuna Scheianu, Editura Ethnologica (2010); „Antologie de literatură contemporană”, Editura Globart Universum, Montreal (2020); două antologii americane: „Hidden in Childhood: A Poetry Anthology”, Literary Revelations Publishing House (2023); „Petals of Haiku: An Anthology”, Literary Revelations Publishing House (2024).

Din 2012 frecventează școala de arte plastice Valuarda din Montreal, iar în 2015 expune icoane pe sticlă în cadrul expoziției colective „À la rencontre de l’Invisible”, organizată în colaborare cu Le Musée des métiers d’art din Québec (MUMAQ). Participă cu lucrări și în anul 2019, în cadrul expoziției „L’amitié spirituelle”.

În noiembrie 2019 are loc prima sa expoziție personală, intitulată „Immersion”, la Galeria Queens of the Arts din Montreal, în care prezintă 50 de lucrări realizate în tehnică mixtă.

În 2022, participă la 44 Art Events – Rassemblement des Arts de Montréal cu lucrări în tehnică mixtă. Expune, în același an, într-o expoziție de grup, la Galeria Boa – Bob Oré. Curatorul expoziției este criticul de artă André Seleanu.

În iulie 2023, cu ocazia Festivalului Internațional de Jazz de la Montreal, participă cu lucrări într-o expoziție de grup și personală la Centrul Gesù, curatorul expoziției fiind profesorul dr. Norman Cornett.

Din 2024, expune pe simezele Galeriei Maël din Montreal.

CITIȚI ȘI:

Vasile Trif: Arta, instrument în descifrarea realității heteroclite de azi