Infecțiile cu pneumococ sunt cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae, cunoscută și sub numele de pneumococ.

Aceste infecții pot provoca diverse boli: pneumonie, otită, meningită, septicemie și alte infecții ale căilor respiratorii superioare. Iată ce trebuie să știți despre infecțiile cu pneumococ și cum să vă protejați de ele.

Transmitere

Infecțiile cu pneumococ se transmit în general prin picături respiratorii atunci când cineva tușește sau strănută. Pneumococul poate fi prezent în organismul unei persoane fără a provoca boala. Persoana respectivă este însă contagioasă, putând transmite microbul altora.

Simptome

Simptomele infecțiilor cu pneumococ variază în funcție de tipul infecției. Cele mai comune sunt febră, tuse, dificultăți de respirație, rigiditatea gâtului (în cazul meningitei), confuzie, dureri de cap severe și erupții cutanate.

Grupurile la risc

Anumite persoane sunt mai susceptibile de a dezvolta infecții cu pneumococ, în special copiii mici, persoanele în vârstă, fumătorii, persoanele cu boli pulmonare și cardiovasculare cronice, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și cele care nu au splina funcțională.

Tratament

Infecțiile cu pneumococ pot fi tratate cu antibiotice, dar este important să consultați un medic la apariția simptomelor pentru un diagnostic și un tratament precoce.

Cum se pot preveni infecțiile?

Vaccinarea este principala măsură de prevenție împotriva infecțiilor cu pneumococ. Vaccinurile pneumococice sunt recomandate pentru sugari, copii, adulți și persoane în vârstă, în special pentru cei care prezintă un risc crescut. Consultați medicul sau farmacistul pentru a afla care este vaccinul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Spălarea regulată a mâinilor și evitarea atingerii feței pot reduce, de asemenea, riscul de a contracta și răspândi infecții respiratorii, inclusiv cele cu pneumococ.

De asemenea, este important să evitați apropierea de persoanele bolnave și să vă acoperiți gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați.

În concluzie, pentru a vă proteja împotriva infecțiilor cu pneumococ, asigurați-vă că mențineți o bună igienă, evitați contactul cu persoanele bolnave, urmați recomandările de vaccinare și consultați un medic în caz de simptome.

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec.

CITIȚI ȘI:

Felul în care sunt tratate persoanele în vârstă trebuie să ne preocupe pe toți