Orchestra Philarmonia Mundi din Montreal, sub bagheta dirijorului Jean-Pascal Hamelin, va susţine tradiționalul său concert de Crăciun pe data de 9 decembrie, la sala Oscar Peterson din Montreal. Programul concertului este unul variat, alcătuit din compoziții romantice foarte cunoscute și îndrăgite de public, și include și piesa „Ma vie”, un poem simfonic autobiografic compus de Cristache Zorzor, care timp de peste 17 ani a fost violonist în cadrul acestei orchestre.

Născut în 1928, Cristache Zorzor trăiește la Montreal de 45 de ani. Având studii administrative și juridice (la București), el a lucrat pentru SNC-Lavalin în gestionarea lucrărilor de construcție a două mari centrale hidroelectrice la Baie James și a uzinei de aluminiu și magneziu de la Bécancour, precum și în cadrul unui proiect în Camerun, finanțat de Banca Mondială.

La pensie s-a dedicat pasiunii sale de-o viață, muzica, înscriindu-se, la vârsta de 70 de ani, la cursuri intensive de armonie, orchestrație și vioară la Université de Montréal. A activat în Orchestra Simfonică CAMMAC (Canadian  Amateurs Musicians/ Musiciens Amaterus du Canada), devenită ulterior Orchestra Philharmonia Mundi.

Este autorul a peste 25 de piese simfonice, interpretate în concert sau înregistrate, multe inspirate de folclorul și motivele muzicale tradiționale românești, precum suita simfonică „Noël Roumain”, fantezia „Joie des Fêtes”, piesa pentru voce și orchestră „Amour”, compoziția pentru o orchestră cu coarde „Danse roumaine” sau rapsodia „Pastorale”.

În 2011, concertul de Crăciun al OPM a inclus „Souvenirs” o altă compoziție a violonistului Cristache Zorzor. Piesa este o poveste de dragoste pe note muzicale dedicată Lyei Zorzor, soția compozitorului.

Concertul de Crăciun de anul acesta este programat pentru ora 15.00. Sala Oscar Peterson este situată la 7141 Sherbrooke O, Montreal. Biletele sunt disponibile la: www.philharmoniamundimontreal.com sau direct de la sală în ziua concertului (în măsura locurilor disponibile). Preț: 20$/persoană; copiii sub 16 ani: 5$.