În perioada sărbătorilor, când petrecerile se țin lanț și condițiile meteorologice nu sunt întotdeauna ideale, Nez rouge vă poate oferi un serviciu extrem de util. Ați băut un pahar în plus? Nu vă compromiteți siguranța, nu riscați amenzi usturătoare sau puncte de penalizare, sunați mai degrabă la acest program de benevoli. 

Opération Nez rouge, vasta campanie pentru promovarea securităţii rutiere, este în plină desfășurare. Mesajul Opération Nez rouge este unul pozitiv, simpatic şi deloc moralizator. Practic, în perioada sărbătorilor, din 30 noiembrie până pe 31 decembrie, programul oferă un şofer benevol celor aflaţi în imposibilitatea de a conduce datorită în primul rând consumului de alcool, dar şi a oboselii, stresului sau consumului de medicamente.

Opération Nez rouge este o invenţie quebecheză: programul a fost creat în 1984, în oraşul Quebec, de către Jean-Marie De Konink, profesor de matematică şi antrenor al clubului de nataţie Rouge et Or al Universităţii Laval, ca o metodă originală de a strânge fonduri pentru acel club, asigurând totodată o mai mare securitate rutieră în perioada sărbătorilor.

În cei 35 de ani de existenţă, Opération Nez rouge s-a extins în șapte provincii canadiene, serviciul fiind oferit în 102 localități, dintre care 63 în Quebec. Din 1990, conceptul super eroului care străbate străzile în lung şi-n lat pentru a-i conduce în siguranţă pe petrecăreţi a traversat Atlanticul, implantându-se în Elveţia, Franţa, Portugalia şi Belgia.

Modul de funcţionare este foarte simplu: o echipă de trei benevoli se deplasează la locul unde îi chemaţi pentru a vă conduce, cu propria dumneavoastră maşina, până la locul unde doriţi să ajungeţi. Cei trei sosesc cu maşina lor, doi se urcă cu dumneavoastră – unul pentru a conduce, celălalt pentru a vă ţine companie şi pentru a se asigura de bunul mers al operaţiunii – iar cel de-al treilea vă urmează în automobilul care va transporta la întoarcere echipa de benevoli. În felul acesta, veţi ajunge acasă în siguranţă, fără grija accidentelor, a filtrelor de poliţie şi a amenzilor iar maşina dumneavoastră se va afla în garajul sau locul de parcare obişnuit. Întreaga confidenţialitate este asigurată printr-un formular pe care benevolii sunt obligaţi să-l semneze. Serviciul este gratuit însă donaţiile sunt apreciate, în schimbul lor oferindu-se o chitanţă de impozit. Banii astfel strânși se duc la diverse organizații destinate tinerilor și sportului amator, costurile Operațiunii Nez rouge fiind asigurate de sponsori.

În fiecare an Nez rouge salvează vieți grație participării a circa 50,000 de benevoli care servesc peste 70,000 de canadieni. Organizația are încă nevoie de benevoli pentru campania din acest an. Dacă doriți să vă înscrieți, formularul și toate informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul Nez rouge, la rubrica Bénévoles/Volunteers, selectând provincia și localitatea.

Pentru zilele, orele de funcționare și numerele de telefon unde puteți suna pentru un serviciu de acompaniere, în funcție de localitate, consultați: www.operationnezrouge.com. Anul acesta puteți folosi și aplicația Nez rouge, o noutate care vă permite să găsiți cel mai apropiat centru Nez rouge, orele sale de funcționare și multe alte informații utile. Rețineți că puteţi apela la acest serviciu chiar şi de mai multe ori în aceeaşi zi.