Între 5 și 11 iunie, Galeria Espace din Montreal (Plateau-Mont-Royal) prezintă o nouă expoziție a Grupului M, din care face parte și pictorița Anca Ciupitu. Expoziția reunește cele mai recente lucrări ale membrilor acestui grup.

Membrii Grupului M – Anca Ciupitu, Michel Boudreau, Marc Brulé, Hong Minh Cung și Duane Gordon – expun împreună în mod regulat din 2014. Ceea ce îi unește nu este stilul de pictură abordat, cei cinci fiind foarte diferiți la acest nivel, ci faptul că toți și-au perfecționat arta în atelierul de pictură în ulei al lui Maurice D’Amour, un cunoscut și apreciat artist quebechez.

Specific acestui grup este tocmai varietatea de stiluri și tehnici picturale care se armonizează împreună, de la figurativ la influențe grafice sau culori de pământ, la tușe care poartă imaginația către pixelii unei imagini video sau culori fauviste, de la o tușă vibratorie la încercări de gravură, iar această expoziție nu face excepție.

Anca Ciupitu expune câteva lucrări dintr-o nouă serie axată pe reprezentări urbane, cărora le impune un alt sens reflexiv: artista nu urmărește o redare pur figurativă a subiectului, ci invită privitorul la o contemplare mai atentă pentru a descoperi noi valențe ale peisajului urban și ale raportului cu lumea care ne înconjoară.

Seria aceasta este „un discurs cumva simbolic asupra lăcașului, carapacei, acelui costum care în spiritualitate pare că protejează, conține, acoperă sufletul. Este structura, peștera în care se ascunde partea firavă din noi, esența care ne reprezintă în exterior, ne etichetează, deși nu în mod obiectiv neapărat. Sub o privire sarcastică, ar fi, poate, costumul de bal mascat. În fond, demersul meu cu această ocazie ar fi unul cu caracter identitar, una din întrebările fundamentale, de tipul « cine sunt eu? »”, spune Anca Ciupitu.

Anca Ciupitu – „Le chez soi”.

Mediul său de predilecție este uleiul pe pânză, culorile fiind aplicate de cele mai multe ori cu spatula, ca de exemplu în  „Le chez soi” (24”x18”) sau în „Guère, Guerrier, Guérir, Guérisons” (20”x16”), care înfățișează un bloc de apartamente în timpul unui bombardament. Rădăcina comună a cuvintelor din titlul acestei lucrări sugerează posibilitatea vindecării după un război și faptul că soluțiile contra războiului le putem găsi în noi înșine.

Un alt tablou care impresionează este intitulat „That’s how the light gets in” (36”x12”), inspirația sa fiind celebrul vers din piesa Anthem a lui Leonard Cohen: „There is a crack, a crack in everything…/That’s how the light gets in”. Vedem lumina pătrunzând printre o sumedenie de zgârie-nori – o reflecție asupra vieții, naturii, junglei urbane și civilizației umane.

Vernisajul va avea loc joi, 6 iunie, între orele 17:00 și 20:00. Galeria Espace este situată la 4844 boul. Saint-Laurent, Montreal, H2T 1R5, și va fi deschisă de la 12:00 la 20:00 în fiecare zi pe durata expoziției (5-11 iunie).

Menționăm totodată că Grupul M va expune anul acesta și la Galeria Erga (6394 boul. St-Laurent, Montreal), între 27 august și 2 septembrie.

Repere biografice

Anca Ciupitu

Diplomată în inginerie la Școala Politehnică din București (1980), Anca Ciupitu a avut dintotdeauna o inclinație artistică, pe care și-a cultivat-o frecventând cercuri de artiști și explorând diverse tehnici în pictură și desen.

În 1993 se stabilește la Montreal și, pe lângă practicarea meseriei ei de bază (a lucrat până nu demult în domeniul proiectării de sisteme de protecție contra incendiilor și a codurilor în construcție), începe să acorde din ce în ce mai mult timp pasiunii sale pentru pictură. Se înscrie la cursuri de pictură în ulei și artă contemporană în atelierele lui Maurice D’Amour, Areg Elibekian și Svetla Velikova și asistă la demonstrații privind diverse tehnici de pictură ale a unor artiști cunoscuți.

În 2004 își începe activitatea expozițională, participând pe parcursul ultimelor două decenii la numeroase expoziții colective și solo. În 2011 și 2012 primește primele mențiuni de onoare la un concurs anual de artă din Pierrefonds, la care în 2014 va câștiga premiul întâi.

Anca Ciupitu – „La vieille grange”.

În 2019, lucrarea sa „La vieille grange” a fost recompensată cu cea mai mare distincție la gala CAPSQ (Cercle des artistes peintres et sculpteurs du Québec). O altă lucrare semnată de Anca Ciupitu care a primit La Grande Distinction din partea CAPSQ este „Le départ”. Tabloul a fost inclus în cea de-a 50-a ediție a expoziției internaționale „La diversité dans l’art” prezentată de CAPSQ în Franța în 2019.

Anca Ciupitu – „Le lac au tortues”.

Anul acesta, lucrarea sa intitulată „Le lac aux tortues” a primit medalia de argint în cadrul aceleași gale a CAPSQ.

Pe lângă Grupul M, Anca Ciupitu este membră și în Association des Artistes de St-Laurent (AASL), Cercle des Peintres et Sculpteurs du Québec (CAPSQ) și Artistes Visuels du Québec (AVQ). Picturile sale se găsesc în colecții private din Canada, Germania, Franța, Statele Unite și România.  

CITIȚI ȘI:

Anca Ciupitu: Pictura ca expresie și explorare a relației pictor – natură umană – lume