Ce trebuie să facă cei aflați în Canada cu statut temporar – vizitatori, lucrători cu contract de muncă sau studenți – dacă le expiră perioada de ședere legală?

Dacă statutul de vizitator, student sau permisul de lucru nu a expirat, se poate face o cerere de prelungire. Procedura este online, însă sunt și câteva excepții când se admite o cerere pe hârtie. Vizitatorii vor cere o viză de vizitator. Lucrătorii sau studenții se pot regăsi în situațiile următoare:

● Dacă nu mai studiază sau nu mai lucrează, pot cere schimbarea statutului în cel de vizitator, atâta timp cât permisul de studii sau de muncă nu a expirat.

● Dacă își continuă studiile și continua să muncească, pot cere reînnoirea permisului, dacă sunt eligibili. În ambele situații – studii sau muncă – cererea trebuie însoțită de o scrisoare detaliată care să explice motivul/motivele pentru extinderea sejurului în Canada, de dovezi că au fost respectate condițiile legale pe perioada șederii în Canada, precum și de dovezi ale capacității financiare, care să arate că respectivul candidat poate să se întrețină pe timpul noii perioade de ședere.

● Dacă lucrătorii temporari vor să schimbe angajatorul, trebuie să ceară un nou permis de muncă fiind în interiorul Canadei. Procedurile trebuie începute cu aproximativ 6 luni înainte de expirarea permisul de muncă valid, căci termenele de studiu sunt lungi. Cei aflați în Quebec trebuie să ceară de la angajator un EIMT – Étude de l’impact sur le marché de travail, iar de la ministerul Imigrației un certificat de acceptare în Quebec, i.e. CAQ – Certificat d’acceptation du Québec.

Dacă statutul de vizitator, student sau permisul de lucru a expirat, dar nu au trecut mai mult de 90 de zile, se poate cere reinstituirea lui. În așteptarea finalizării cererii, studenții sau lucrătorii nu-și pot continua activitatea.

Dacă statutul de vizitator, de student sau permisul de lucru a expirat de mai mult de 90 de zile, este necesară consultarea unui specialist în imigrație.