Cunoscută frecvent ca iarba negilor, datorită latexului galben pe care îl conține și care este utilizat în aplicații locale, rostopasca (Chelidonium majus) este folosită în medicina tradițională și în tratamente interne sub formă de infuzie, pulbere, tinctură și cataplasmă.

În România, rostopasca este răspândită pe întreg teritoriul țării; în Quebec ea poate fi întâlnită în mediul rural sau în pădurile de arțar. O putem recunoaşte foarte ușor pentru că este singura specie care, atunci când i se rupe tulpina, secretă un suc de culoare galben-portocaliu.

De la rostopască folosim partea aeriană în timpul înfloririi.

Compoziția chimică a plantei este destul de complexă, ceea ce face ca și acțiunea sa să fie complexă. Spre exemplu, chelidonina și homocelidonina au acțiune similară morfinei – o acțiune sedativă, narcotică ce deprimă funcțiile miocardului și a centrilor nervoși superiori. Un alt exemplu este efectul unor alcaloizi din plantă, care au o acțiune relaxantă asupra musculaturii netede, în timp ce asupra centrilor respiratori au o acțiune ușor stimulantă.

Revenind la chelidonină, aceasta are și o acțiune antispamică de tipul papaverinei, putând fi utilizată ca remediu pentru crampe intestinale, indiferent de cauza acestora, sau indigestie. O folosim sub formă de tinctură.

Datorită substanțelor active complexe și a modului de acțiune, rostopasca este una dintre plantele medicinale care poate fi folosită pentru ceea ce numim „acțiune sinergică”. Și aici menționez din nou acțiunea alcaloiziilor care au efecte speciale asupra ficatului și a bilei, precum și asupra funcției pancreasului.

Rostopasca nu este însă o plantă pe care să o folosim regulat sau în prevenție. Ea este o plantă ce poate fi utilizată pentru probleme specifice, ca cele menționate mai sus, la care se adaugă și migrene hepatice, afecțiuni cutanate, perioada de convalescență după o hepatită acută, dischinezii biliare sau pentru eliminare a calculilor biliari de dimensiuni mici.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse. 

CITIȚI ȘI:

Remedii naturale cu plante și legume: Varza
Remedii naturale cu plante și legume: Curcuma
Remedii naturale cu plante și legume: Diverse condimente