Guvernul Legault a precizat astăzi mijloacele puse la dispoziția poliției pentru a asigura respectarea măsurilor sanitare.

Astfel, polițiștii pot obține rapid un mandat, de la un judecător, pentru a intra într-o rezidență privată, atunci când persoana sau persoanele care locuiesc acolo nu permit accesul polițiștilor înăuntru. Acest mandat rapid nu este un element nou, procedura existând deja în Quebec înainte de criza COVID-19.

O amendă de 1,000$ poate fi dată pe loc celor care încalcă dispozițiile sanitare în vigoare între 1 și 28 octombrie privind reuniunile în spații private.

De asemenea, tot cu 1,000$ pot fi amendați și cei care nu poartă mască în locurile unde aceasta este necesară, precum și în timpul unei manifestații.

Guvernul promite că nu va exista „o vânătoare de vrăjitoare”. Polițiștii vor interveni numai dacă au motive să creadă că legea nu este respectată sau ca urmare a reclamațiilor primite din partea cetățenilor.

Premierul Legault a anunțat și faptul că trei municipalități regionale (MRC) din Chaudière-Appalaches vor rămâne în zona portocalie: MRC Etchemins, MRC Montmagny și MRC L’Islet.

Primul ministru a precizat și faptul că în zonele roșii bibliotecile nu vor fi complet închise. Publicul poate în continuare să împrumute cărți.

Reamintim că la miezul nopții starea de alertă maximă (nivel roșu) va intra în vigoare în cele 82 de municipalități ale Comunității Metropolitane din Montreal (CMM), în regiunea Quebec – Capitale-Nationale, cu excepția zonelor Portneuf și Charlevoix, în regiunea Chaudière-Appalaches, cu excepția celor trei zone menționate mai sus, și în municipalitățile regionale (MRC) din Rivière-du-Nord în Laurentides. Circa cinci milioane de persoane locuiesc în aceste regiuni.

Situația cazurilor de COVID-19 în Quebec

Ministerul Sănătății a raportat astăzi, 30 septembrie, 838 de noi cazuri de COVID-19. Este a doua oară în patru zile când Quebecul trece pragul de 800 de noi cazuri, fapt ce nu s-a mai întâmplat de la jumătatea lunii mai. Situația rămâne foarte îngrijorătoare în regiunea Montreal, unde s-au înregistrat 318 de noi cazuri de COVID-19.

De la începutul pandemiei, 74,288 de quebechezi au contractat virusul SARS-CoV-2.

Urmăriți evoluția COVID-19 în timp real în Quebec și Canada

Un deces survenit între 23 și 28 septembrie ridică bilanțul provincial al deceselor la 5,834.

Numărul spitalizărilor a crescut și el, situându-se acum la 262 de persoane, cu 15 mai multe ca în ziua precedentă. 43 dintre acestea (+2) se află la terapie intensivă.

25,298 de teste de depistare au fost efectuate pe 28 septembrie, totalul în provincie de la începutul pandemiei fiind de 2,334,685.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Trei regiuni ale provinciei, printre care și Montreal, la un nivel roșu de alertă
COVID-19: Pragul de un milion de decese la nivel mondial a fost depășit