Guvernul Legault a ridicat nivelul de alertă pe întreg teritoriul provinciei. Mai multe regiuni, printre care și Montreal, se află în zona roșie.

Starea de alertă maximă este declanșată pentru cele 82 de municipalități ale Comunității Metropolitane din Montreal (CMM), pentru regiunea Quebec – Capitale-Nationale, cu excepția zonelor Portneuf și Charlevoix, regiunea Chaudière-Appalaches și municipalitățile regionale (MRC) din Rivière-du-Nord în Laurentides. Circa cinci milioane de persoane locuiesc în aceste zone devenite roșii.

La nivelul provinciei, nicio regiune nu se mai află în zona verde, iar primul ministru Legault nu a exclus posibilitatea ca și alte regiuni să devină roșii în zilele/săptămânile următoare.

CITIȚI ȘI: Quebec: Câteva explicații privind sistemul de culori introdus de guvern pentru a urmări evoluția pandemiei în provincie

O serie de măsuri restrictive vor intra în vigoare la 1 octombrie pentru următoarele 28 de zile.

Astfel, barurile, cazinourile, sălile de recepție, sălile de spectacole și cinema, precum și muzeele și bibliotecile vor fi închise. Restaurantele vor putea doar să primească comenzi și să facă livrări.

În cele trei zone roșii, lăcașurile de cult vor putea primi un maxim de 25 persoane.

În centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD), rezidențele pentru vârstnici (RPA) și în centrele de resurse intermediare (RI), vizitele în scopuri umanitare și vizitele îngrijitorilor (proches aidants) sunt permise pentru maxim două persoane pe zi, câte una pe rând.

Magazinele, saloanele de coafură/estetică, sălile de sport, piscinele și hotelurile rămân deschise. Școlile, de asemenea, vor funcționa în continuare.

La exterior, orice întrunire unde distanța de doi metri nu poate fi observată este interzisă. Manifestațiile sunt permise, însă masca este obligatorie.

Deplasările între regiuni nu sunt interzise, dar sunt „puternic descurajate”. Cetățenii sunt de asemenea rugați să renunțe la vizite și petreceri private pe durata acestor 28 de zile. Începând de joi, 1 octombrie, ele vor fi interzise.

Potrivit primului ministru, măsurile luate au căutat un echilibru între aplicarea de noi restricții pentru combaterea pandemiei și faptul că magazinele trebuie să rămână deschise iar copiii trebuie să meargă în continuare la școală. François Legault a precizat că guvernul va oferi sprijin financiar companiilor și organizațiilor afectate de aceste măsuri restrictive.

Bilanțul epidemiei în Quebec

Luni, 28 septembrie, Santé publique a semnalat 750 de noi cazuri în Quebec. Duminică, cifra raportată a fost de 896, un număr ce amintește de cele din primăvară, când ne aflam în plină criză.

Numărul persoanelor spitalizate este de 212, cu 4 mai puține ca în ziua precedentă. La terapie intensivă se află 37 de bolnavi de COVID-19, o scădere de 4 cazuri.

Un deces s-a adăugat bilanțului, însă data la care acesta a survenit nu a fost precizată.

Numărul testelor de depistare efectuate în provincie a scăzut constant în ultimele zile: de la 36,060 câte au fost efectuate miercuri, 23 septembrie, la 17,310 sâmbătă, 26 septembrie, conform ultimelor cifre disponibile.

Montrealul înregistrează cele mai multe noi cazuri: 375 pe 27 septembrie, la care se adaugă încă 245 pe 28 septembrie. În orașul Quebec, astăzi s-au înregistrat 125 de noi cazuri, o cifră similară cu cea de ieri, de 120. A treia regiune cea mai afectată de COVID-19 este Montérégie, cu 81 de cazuri noi.

De la începutul pandemiei, 72,651 de quebechezi au fost infectați cu noul coronavirus, iar 5,826 au murit din cauza acestuia.

Urmăriți evoluția COVID-19 în timp real în Quebec și Canada

Trei criterii care au făcut ca cele trei regiuni să treacă la nivelul maxim de alertă

Iată criteriile care explică trecerea unei regiuni de la un nivel moderat de alertă (portocaliu) la un nivel maxim de alertă (roșu): situația epidemiologică, controlul transmiterii și presiunea asupra sistemului de sănătate.

Există însă o marjă de manevră pe care guvernul și-o acordă pentru a schimba nivelurile de alertă în funcție de fiecare situație.

Pentru fiecare din acești indicatori, tendințele trebuie urmărite pe o perioadă de șapte zile.

Situația epidemiologică și controlul transmiterii

Pentru a trece de la un palier la altul, trebuie să existe peste 10 cazuri noi, în medie, la 100,000 de persoane. Această cifră este între 6 și 10 în zonă portocalie.

Rata de pozitivitate, adică proporția rezultatelor pozitive în raport cu numărul total al testelor efectuate, trebuie să fie mai mare de 5%. În zonă portocalie, această proporție se situează între 3 și 5%.

Autoritățile țin cont și de rata de reproducere a virusului. De exemplu, dacă raportul numărului de noi contacte per caz nou este mai mare de 6, regiunea se află în zona roșie. La un nivel de alertă portocaliu, acest raport este între 4,5 și 6.

Numărul focarelor este și el important, căci cu cât focarele sunt mai numeroase, cu atât este mai dificilă încetinirea transmisiei. În orașul Quebec, de exemplu, în data de 25 septembrie, existau aproximativ 50 de focare active.

Presiunea asupra sistemului de sănătate

Numărul de spitalizări bazat pe numărul de paturi disponibile din cele rezervate pentru pacienții cu COVID-19 este un alt indicator luat în considerare de guvern. Disponibilitatea ventilatoarelor și a personalului medical este, de asemenea, importantă.

O regiune care are peste 8 noi spitalizări la un milion de locuitori se află în zona roșie. Acest număr este de la 4 la 8 în zona portocalie.

Pentru a reveni la zona portocalie, acești indicatori trebuie să afișeze o tendință în scădere pentru o perioadă de 14 zile.

Și Ontario se confruntă cu un al doilea val

Și în Ontario situația îngrijorează foarte mult. În provincia vecină numărul de cazuri active de COVID-19 a continuat să crească astăzi pentru a 25-a zi consecutivă. Mai mult, Public Health Ontario a raportat 700 de noi infecții, acesta fiind cel mai mare număr de noi cazuri înregistrate în provincie de la începutul pandemiei.

Potrivit premierului Ford, Ontario se confruntă cu un al doilea val, „toate opțiunile fiind pe masă” pentru a combate această creștere majoră a numărului de noi cazuri.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Trei regiuni ale provinciei, în alertă portocalie privind COVID-19