Între 9 ianuarie și 8 februarie quebechezii vor avea interdicția de a ieși din casă între orele opt seara și cinci dimineața. Doar deplasările esențiale vor fi permise.

Deși mai multe restricții au fost impuse începând cu 1 octombrie, numărul de noi cazuri de COVID-19 și mai ales cel al spitalizărilor este mereu în creștere în provincie, punând o presiune enormă asupra sistemului sanitar. Acest lucru s-ar datora faptului că oamenii continuă să se întâlnească în număr mare, cu persoane din afara bulei familiale. Potrivit estimărilor guvernului, circa 30% din populație nu mai ține cont de măsurile sanitare adoptate. De aceea o interdicție privind circulația persoanelor va intra în vigoare în acest weekend în Quebec, cu scopul de a diminua contactele și de a frâna pandemia de COVID-19.

Interdicția prevede că între 9 ianuarie și 8 februarie, între orele 20:00 și 5:00, doar anumite tipuri de deplasări vor fi permise. Iată care sunt acestea:

● Cele la și de la locul de muncă. Excepția se aplică și în cazul unui părinte care își conduce copilul adolescent la serviciu.

● Cele la și de la o instituție de învățământ sau de pregătire pentru adulți.

● Cele necesare transportului de diverse bunuri și cele care asigură transportul bunurilor în tranzit în Quebec.

● Cele necesare pentru obținerea sau furnizarea de servicii și îngrijiri care au raport cu starea de sănătate a unei persoane. De exemplu, atunci când cineva trebuie să meargă la spital, clinică, dentist, optometrist, când un părinte trebuie să meargă cu copilul bolnav la spital sau când o persoană trebuie să însoțească o altă persoană care nu poate conduce la o programare medicală.

● Cele necesare în scopuri umanitare, ca de exemplu atunci când o persoană merge la o persoană apropiată bolnavă.

● Cele necesare pentru a se conforma unui ordin judecătoresc sau pentru a permite exercitarea custodiei parentale sau a drepturilor parentale cuprinse într-un acord.

● Cele necesare pentru a răspunde la o citație judiciară sau administrativă.

● Cele legate de transferuri sau tranzite către (sau din) gări și aeroporturi. De exemplu, o persoană care se întoarce din străinătate cu un zbor de noapte și merge la reședința sa.

● Cele necesare procurării de bunuri esențiale ce nu pot aștepta până după perioada interdicției. De exemplu, atunci când o persoană trebuie să meargă la farmacie să-și ia medicamentele de care are nevoie după o programare medicală.

● Cele efectuate pe o rază de maxim un kilometru în jurul casei pentru nevoile animalelor de companie.

Persoanele care nu au un motiv valabil de a ieși din casă în perioada interdicției de circulație riscă o amendă cuprinsă între 1,000$ și 6,000$. Potrivit ministrei Securității publice, persoana care se află afară, pe jos sau în mașină, între orele 20:00 și 5:00 are responsabilitatea de a demonstra poliției temeiul motivului său.

Mai multe detalii privind interdicția de circulație, precum și întreaga serie de măsuri adoptate de guvernul Quebecului pentru a combate pandemia de COVID-19 sunt disponibile aici.