Confruntat cu o creștere îngrijorătoare a spitalizărilor, premierul François Legault a anunțat astăzi impunerea unei noi perioade de izolare totală începând din data de 9 ianuarie, pentru patru săptămâni, până pe 8 februarie. La recomandarea Sănătății Publice, guvernul impune totodată și interdicția de a ieși din casă între orele 20:00 și 5:00.

Pandemia COVID-19 este scăpată de sub control în Quebec. Guvernul provincial estimează că în jur de 30% din populație nu mai ține cont de măsurile sanitare impuse, iar datele de la Institut national de santé publique du Québec (INSPQ) arată că numărul actual al spitalizărilor la terapie intensivă nu a mai cunoscut cote atât de înalte de la jumătatea lunii mai.

Luni, 4 ianuarie, au fost anunțate 2,546 de noi îmbolnăviri și o creștere a numărului de persoane admise în spitale și la terapie intensivă, totalurile situându-se la 1,294 și respectiv 188. Marți, 5 ianuarie, bilanțul a devenit și mai tragic, cu 2,508 de noi cazuri, 62 de decese și 23 de persoane admise în spital, totalul bolnavilor de COVID-19 spitalizați ridicându-se la 1,317. Miercuri, 6 ianuarie, cifrele continuă să îngrijoreze: 2,641 de noi infecții, 47 de decese, 1,393 de bolnavi de COVID-19 aflați în spitale (+76), dintre care 202 (+8) la terapie intensivă.

Pe acest fond al creșterii alarmante a numărului de noi cazuri și mai ales a spitalizărilor, premierul Legault a decis instituirea unei noi perioade de izolare, care amintește de cea pe care am avut-o în primăvara trecută.

Astfel, magazinele considerate neesențiale rămân închise, iar sectorul manufacturier și cel al construcțiilor își reduc activitățile la minim. Munca de acasă rămâne obligatorie pentru toate companiile, private sau publice, ale căror profil permite acest lucru.

Lăcașurile de cult se închid, cu excepția serviciilor religioase pentru înmormântări, la care pot participa maxim zece persoane.

În ceea ce privește școlile, reîntoarcerea în clase, preconizată pentru 11 ianuarie, va fi menținută pentru școlile primare. Elevii vor trebui să poarte o mască pe coridoare, iar cei din clasele 5 și 6 vor trebui să le poarte și în clasă.

Școlile secundare încep online în data de 11 și în clase pe 18 ianuarie. Măștile vor fi obligatorii în clase, iar guvernul le va furniza zilnic, atât elevilor cât și profesorilor.

Activitățile exterioare individuale – plimbări, schi, patinaj – sunt permise. Activitățile în aer liber în afara bulei familiale sunt interzise.

Grădinițele rămân în continuare deschise, precum și orice business considerat esențial, ca magazinele alimentare sau farmaciile.

„Tratament șoc”

La recomandarea Direcției de Sănătate Publică din Quebec, guvernul a decis în favoarea impunerii unei interdicții de a ieși din casă între orele 20:00 și 5:00. „Un tratament șoc”, așa cum a menționat premierul Legault. Măsura se aplică pe aproape întreg teritoriul Quebecului (excepție făcând Nunavik și Terres-Cries-de-la-Baie-James), pentru cel puțin patru săptămâni. Magazinele alimentare ce vor rămâne deschise în această perioadă își vor scurta programul, în jurul orei 19:30, astfel încât angajații să poată ajunge acasă în timp util. Farmaciile și benzinăriile vor putea funcționa și după ora 20:00.

Orice persoană care nu respectă această interdicție, neavând un motiv întemeiat pentru a-și justifica deplasarea (muncă, motive umanitare sau de sănătate etc.), riscă să primească o amendă piperată, între 1,000$ și 6,000$.

Deși în Europa și în câteva state americane restricțiile de circulație au fost și sunt deja utilizate în contextul pandemiei (inclusiv în România), măsura adoptată de Quebec este prima de acest gen din Canada.

Scurtă trecere în revistă a măsurilor adoptate de Quebec de la începutul pandemiei

Pe 23 martie, guvernul Legault anunța închiderea tuturor businessurilor din Quebec, cu excepția celor esențiale, după ce, cu zece zile înainte, hotărâse închiderea școlilor primare și secundare, a colegiilor și universităților. Inițial prevăzute pentru trei săptămâni, aceste măsuri de izolare a fost prelungite până în luna mai. Această „pauză” forțată de pandemie a paralizat 40% din economia quebecheză.

De asemenea, la sfârșitul lunii martie, au fost stabilite baraje rutiere pe drumurile ce leagă cele opt regiuni ale provinciei. Acestea au fost ridicate puțin peste o lună mai târziu.

După o relaxare pe timpul verii, pe 28 septembrie François Legault a ridicat nivelul de alertă în tot Quebecul. Mai multe regiuni, printre care și cea a Montrealului, au intrat în zonă roșie, măsurile de sănătate publică devenind mai stricte începând de la 1 octombrie. Astfel, barurile, cazinourile, sălile de recepție, muzeele, sălile de spectacole și cinema, au fost și sunt în continuare închise. Restaurantele au rămas deschise doar pentru comenzi și livrări.

La data respectivă, au fost anunțate 750 de noi infecții cu SARS-CoV-2 și 212 spitalizări, dintre care 37 la terapie intensivă.

De atunci, în ciuda tuturor măsurilor luate, numărul cazurilor zilnice raportate de autorități a continuat să crească. Pe 19 noiembrie, ziua în care primul ministru anunța măsurile sanitare pe care quebechezii trebuiau să le urmeze în perioada sărbătorilor, au fost declarate 1,207 noi infecții. Spitalizările se ridicau la 651, cu 101 cazuri la terapie intensivă.

Au urmat apoi noi măsuri restrictive începând cu 17 decembrie, când lucrătorii de birou, atât cei din sectorul public, cât și din cel privat, au fost obligați să lucreze de acasă, și apoi un lockdown parțial din data de 25 decembrie, când comerţul cu amănuntul s-a închis, excepţie făcând magazinele care vând produse considerate esențiale.

CITIȚI ȘI:

Canadienii care călătoresc din motive neesențiale nu pot beneficia de prestația de 1,000$
Test de COVID-19 obligatoriu pentru toți călătorii care intră în Canada începând cu 7 ianuarie