Atunci când bugetul provincial a fost depus, cu doar două zile înainte de decretarea stării de urgență sanitară, Quebecul se afla într-o situație de surplus bugetar de miliarde de dolari.

Pandemia a avut însă un impact economic major, așa cum reiese din actualizarea economică prezentată astăzi de ministrul Finanțelor, Eric Girard.

Acum trei luni, guvernul prevedea o creștere economică de 2% pentru anul curent. Acum, noile previziuni vorbesc de un recul al PIB-ului de 6,5%.

Criza sanitară a dus la încetarea activităților în aproape 40% din economia quebecheză, provocând pierderea a 820,500 de locuri de muncă. Consecința: o scădere a veniturilor guvernamentale din surse proprii cu 9,6 miliarde de dolari. Grație transferurilor din partea federalului care cresc cu 4 miliarde, scăderea efectivă este de 5,5 miliarde.

Impactul bugetar al măsurilor adoptate pentru a face față pandemiei de COVID-19 se ridică la peste 6 miliarde de dolari. Partea cea mai importantă a acestor cheltuieli o reprezintă achiziționarea echipamentelor medicale de protecție: 2,3 miliarde de dolari.

În ultimele săptămâni, ministrul Finanțelor a vorbit de un deficit care ar putea ajunge între 12 și 15 miliarde de dolari în perioada 2020-2021. Actualizarea de astăzi a precizat cifra de 14,9 miliarde de dolari, care include suma de 4 miliarde pentru a face față unui potențial al doilea val al pandemiei. Revenirea la echilibrul bugetar nu este prevăzută înainte de cinci ani.

Pentru 2021, PIB-ul real va crește cu 6%, guvernul preconizând apoi o creștere anuală de 2%.