Între 17 mai și 2 iunie, Tatiana și Doru Șragăr expun împreună pictură și respectiv fotografie la Centre des Loisirs de St-Laurent.

Expoziția Sense et impression reunește 24 de picturi de mărimi varia-bile (de la 12”x24” până la 40”x30”), executate în ulei, în diverse stiluri – impresionist, romantic, dar și „tamponat” (cu ajutorul unui burete), alături de 11 lucrări digitale (8”x10” și 9”x11”), realizate pe calculator, imprimate apoi pe pânză sau lemn și pictate cu tempera sau ulei. Picturile sunt semnate de Tatiana Șragăr, iar soțul ei, Doru Șragăr, este autorul părții fotografice a expoziției, care cuprinde 9 afișe laminate și 22 de fotografii. Tematica principală  este peisajul – marin, urban, detalii din natură – văzut prin prisma celor două medii, pictura și fotografia, în ideea de a urmări transpoziția dintre realitatea fotografică și interpretarea picturală.

Sense et impression este o căutare a realității și a felul în care cei doi artiști se raportează la ea, interpretând-o. Totodată este și o căutare și regăsire a lor ca cuplu, Doru fotograful și Tatiana pictorița completându-se, devansându-se, concurând  uneori unul cu altul.

„Admirația mea pentru arta fotografică a lui Doru nu este întrecută decât de admirația lui pentru picturile mele”, declară cu candoare Tatiana Șragăr. „În căutarea realității, Doru pozează elemente mici și mari, în detaliu sau în grup. Preferința lui este pentru detaliu, așa cum reiese din frumoasele fotografii cu plante, insecte și reflexe de lumină. Picturile mele trec aceste elementele prin prisma schimbării, redând aceste realități dintr-un alt unghi. Câteodată reușit, de multe ori interesant”, a completat pictorița.

Stilul predilect al Tatianei Șragăr este impresionismul cu pronunțate accente romantice, la care a ajuns după ce a studiat și explorat diverse stiluri, tehnici și mediumuri – acuarelă, tempera și acrilic pe carton în anii ’80, pictura în ulei în stil impresionist descoperită între anii 2007-2009, o tehnică personală, de depunere a culorilor pe pânză cu un burete, în loc de a picta fondul de tablou cu pensula (underpainting layer), utilizată cu precădere între anii 2011-2015, și începând din 2016, tehnica picturii olandeze în compozițiile florale din secolul al XVIII-lea, în stilul romantic al epocii.

Fotografiile lui Doru Șragăr surprind întotdeauna ceva special, adesea invizibil ochiului grăbit, diafanul și difuzul care așteaptă privirea artistului și lentila aparatului său fotografic pentru a fi captate: mirajul unei turle pe cerul albastru, reflexe de lumină pe obiecte, imagini din gheață, forma unei frunze sau alura unui păianjen în plasa lui.

De-a lungul timpului (începând cu anii ‘70), pasiunea sa pentru fotografie s-a materializat într-o impresionantă colecție de imagini de prin diverse colțuri ale lumii, dar și într-o colecție remarcabilă de aparate foto. În prezent Doru Șragăr utilizează un Sony Cybershot DSCh300B cu 20x lentile expandabile și un mare număr de funcții ajutătoare – acesta este de altfel și aparatul cu care a făcut fotografiile ce vor fi expuse la Centre des Loisirs de St-Laurent.

Deși cei doi artiști lucrează practic de o viață definitivându-și stilul și forma de expresie, Sense et impression este prima lor expoziție împreună. Ea este rezultatul unui concept la care au început să lucreze de la începutul lui 2018, selectând din fotografiile lui Doru (făcute între 2008 și 2018 și finalizate în 2019) și din lucrările Tatianei (realizate între 2008 și 2019) pentru ca acestea să sublinieze un anumit element sau culoare din fotografii sau să dea o altă interpretare imaginii fotografice, creând o nouă versiune a aceluiași subiect.

Vernisajul expoziției Sense et impression va avea loc sâmbătă, 25 mai, între orele 13:00 și 16:00. Centre de Loisirs de St-Laurent este situat la: 1375 rue Grenet, Saint-Laurent, H4L 5K3.