Asociația La Muse Héritage Musical lansează o nouă invitație iubitorilor de muzică pentru sâmbătă, 11 mai, atunci când va avea loc concertul său intitulat Harmonies Francophones. Veți asculta lucrări celebre, îndrăgite de public, veți recunoaște interpreți și acorduri ce fac să vibreze sufletul oricărui român. Veți descoperi în același timp piese de o sensibilitate marcantă, voci noi și talente locale.

Concertul Harmonies Francophones propune publicului piese ale unor compozitori renumiți din trei spații francofone: Gabriel Fauré (Franța), Alain Payette (Quebec) și George Enescu (România). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 11 mai, la Biserica St-Denis din Montreal, cu începere de la ora 19:30.

Alain Payette, compozitor canadian contemporan, născut la Montreal (1953), este recunoscut pentru lirismul profund al lucrărilor sale. Estetica sa muzicală nu se înscrie în tendințele actuale, Payette fiind un compozitor ce aparține genului romantic, cu influențe impresioniste și din jazz. Melomanii ce au asistat la concertul La Muse din noiembrie 2017, intitulat Grand-Messe, își amintesc probabil lucrarea Romance semnată de acest compozitor. Programul concertului de acum incorporează din nou această splendidă „poezie muzicală”, care va fi interpretată de violonista Anastasia Vîrlan și pianistul Beguentch Gueldyev, alături de Ave Maria, unde soprana Marina Negruță va fi acompaniată de orchestra La Muse.

Gabriel Fauré (1845-1924) își trage rădăcinile din romantism, însă opera sa a fost influențată și de impresionism, mișcare intelectuală de la sfârșitul secolului XIX. Requiemul, compus între 1887 și 1890, este una dintre cele mai cunoscute și cântate lucrări din creaţia sa. Spre deosebire de mulţi alţi compozitori ce au valorizat acest gen, Fauré evocă mai degrabă speranța decât moartea. „Nu compun acest Requiem pentru cei morți ci îl compun pentru cei care rămân şi care trebuie să aibă o speranță”, spunea compozitorul. Monumentalitatea spectaculoasă întâlnită în Requiemul lui Berlioz de exemplu este înlocuită de lirism la Fauré, melodia fiind în prim plan în întregul opus. Piesa va fi interpretată de corul și orchestra La Muse, cărora li se vor alătura Corina-Maria Zosim – soprană, Serghei Vîrticuș – bariton și Beguentch Gueldyev – pian/orgă.

Alte două piese ale lui Fauré vor putea fi audiate în cadrul acestui concert, una dintre ele, Claire de Lune (pe versurile lui Paul Verlaine), având-o ca solistă pe soprana Felicitas Iștoc-Bordianu.  

CITIȚI ȘI: Corul La Muse din Montreal sărbătorește anul acesta 10 ani de existență

Armoniile parfumate ale lui Fauré au avut o mare influență asupra muzicii lui Enescu (1881-1955), căci Fauré a fost principalul său profesor de compoziție. „Romantic şi clasic prin instinct, m-am străduit să împreunez în toate lucrările mele o formă de echilibru care îşi are linia ei lăuntrică bine definită”, spunea Enescu în 1936, în Ziarul Dimineața.

Cele mai cunoscute compoziții ale lui George Enescu datează din primii ani ai începutului de secol XX. Printre acestea se numără Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, op. 9 (compusă în 1903) și desigur cele două Rapsodii Române (1901-1902), al căror fond melodic este constituit de o serie de cântece populare muntenești și moldovenești. Concertul din 11 mai vă propune trei lucrări ale marelui compozitor român, printre care și exuberanta Rapsodie Română nr. 1, în interpretarea orchestrei La Muse.

Biserica St-Denis este situată la 454 ave. Laurier Est, Montreal, H2J 1E7. Biletele se pot achiziționa online prin rețeaua www.eventbrite.ca. Preț: 25$ în pre-vânzare, 35$ la ușă. Pentru rezervări și alte informații legate de concert: 450-448-0797.