Actualizare: Revista The Lancet s-a distanţat de acest studiu care a stârnit numeroase controverse și critici cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite de autori, recunoscând într-un avertisment formal că asupra subiectului studiului planează „întrebări importante”. La rândul lor, autorii au publicat o declarație prin care afirmă că nu mai pot garanta veridicitatea datelor utilizate în realizarea analizei și, drept urmare, își retractează studiul. Concluzia acestuia era că hidroxiclorochina este periculoasă pentru pacienții spitalizați cu COVID-19.

Franța se alătură Canadei și Statelor Unite în renunțarea la utilizarea acestui medicament împotriva COVID-19, cu excepția studiilor clinice.

Revista științifică The Lancet a publicat unul dintre cele mai exhaustive studii întreprinse până acum privind hidroxiclorochina ca tratament pentru COVID-19. Studiul a inclus 96.032 de pacienți din 671 de spitale, de pe șase continente.

Cercetarea arată că acest medicament antimalaric, singur sau în combinație cu oricare altul, nu prezintă vreun avantaj ca tratament pentru noul coronavirus. Autorii studiului atrag atenția că această concluzie nu este definitivă, însă sunt de părere că hidroxiclorochina poate cauza mai mult rău decât bine. Mai precis, acest medicament creşte riscul de aritmie cardiacă şi de deces.

Apariția acestui studiu în The Lancet a determinat Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică (HCSP) din Franța să recomande ca hidroxiclorochina să nu mai fie utilizată în tratamentul COVID-19 din spitalele Hexagonului, cu excepția studiilor clinice. La scurt timp, guvernul francez a emis un decret în acest sens.

De la sfârşitul lunii martie, hidroxiclorochina putea fi prescrisă în Franţa cu titlu derogatoriu doar în spitale şi numai în cazul pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă.

După decizia guvernului, Franța se alătură Canadei și Statelor Unite care încă de la începutul lunii mai au emis avertismente împotriva folosirii în afara studiilor clinice supervizate a acestui medicament ca modalitate de a preveni infectarea cu noul coronavirus sau pentru tratarea COVID-19.

Hidroxiclorochina, promovată în Franţa de controversatul specialist în boli infecţioase Didier Raoult şi apărată de preşedintele american Donald Trump şi de cel brazilian Jair Bolsonaro, este un medicament derivat din clorochină, medicament folosit la tratarea malariei.

CITIȚI ȘI:

Clorochina și hidroxiclorochina: Mai mult rău decât bine