Sâmbătă, 17 martie 2018, între orele 17.00-20.00, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, sala 602, va avea loc un eveniment dedicat profesorului Wladimir Paskievici, pentru a celebra 88 de ani de viață și 28 de ani dăruiți comunității române din Montreal. Cu această ocazie, va fi prezentată cea mai recentă carte semnată de Wladimir Paskievici, „Priviri asupra lumi”, o culegere de peste 100 de articole și reflecții, grupate în categorii precum: articole legate de activități comunitare, articole de popularizare a științei sau articole de voiaj în țări din jurul Mediteranei.

Acesta este cel de-al doilea volum al său, după „L’arc-en-ciel de ma vie” (Montreal, 2010), o autobiografie în care autorul își relatează viaţa în nouă capitole, numite după culorile curcubeului. Un extras din această carte, în care este prezentată viața profesională a dlui Paskievici, a fost editată la Presses Internationales Polytechnique sub titlul „La volonté de bâtir – Mémoires polytechniciennes”.

Profesorul emerit Wladimir Paskievici în 1982, când a fost numit director de cercetări și studii superioare la Școala Politehnică din Montreal. FOTO: Arhiva personală.

Wladimir Paskievici s-a născut în 1930, la Bucureşti, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescența. În 1947 a putut părăsi ţara şi a emigrat în Argentina, la Buenos Aires, unde şi-a început studiile universitare și a lucrat într-o uzină pentru a-şi asigura existenţa. Plecat în Franţa, în 1954, a obţinut o licență în ştiinţe şi un doctorat în fizică nucleară de la Universitatea din Strasbourg, în 1957.

Un an mai târziu a emigrat în Canada, la Montreal, unde a fost angajat ca profesor la Şcoala Politehnică. În 1970 a fondat Institutul de inginerie nucleară din Montreal, pe care l-a și condus timp de câțiva ani, pentru a-și termina cariera în înalta administraţie ca director de cercetări și studii superioare.

I-a fost conferit titlul de profesor emerit la Şcoala Politehnică din Montreal, iar în 2005 i-a fost decernat Premiul Societății Nucleare Canadiene (Outstanding Contribution Award, Canadian Nuclear Society). Acest premiu a fost înființat în 1989 pentru a recompensa contribuțiile directe sau indirecte ale unei persoane sau grup de persoane în ceea ce privește societatea canadiană și influența pozitivă asupra tehnologiei nucleare canadiene.

Autorul despre „Priviri asupra lumii”
„Publicarea acestui volum este motivată de dorința ca scrierile mele să atingă un public cât mai larg. Titlul volumului, « Priviri asupra lumii », conţine spiritul articolelor mele, fie cele descriind natura, locurile vizitate sau celelalte. Pe de altă parte, pasiunea de a comunica a fost una din constantele vieţii mele, începând de la școală când ajutam colegii în dificultate, continuând cu cursurile date studenţilor la universitate, cu emisiunile educative de televiziune, cu conferințele de popularizare a științei şi terminând cu articolele din revista Candela de Montreal. Într-un anumit sens, această carte reprezintă ultima mea contribuție adusă comunității române din Montreal”- Wladimir Paskievici.

1 COMENTARIU

  1. O mare personalitate a spiritualității românești, pe care o așteptăm cu drag în țară!

Comments are closed.