Tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte a fascinat umanitatea din cele mai vechi timpuri. Legendara fântână a tinereții nu a fost încă descoperită, însă știința s-a interesat și continuă să studieze sursele longevității umane. Au fost astfel identificate câteva zone de pe glob unde oamenii trăiesc mult mai mult comparativ cu media la nivel mondial, care se află undeva în jurul vârstei de 71 de ani. Și nu numai că trăiesc mai mult, ci au și o mai bună calitate a vieții la vârsta a treia.

Există cinci regiuni ale planetei, denumite Zone Albastre, unde oamenii trăiesc mai mult decât restul, foarte mulți depășind vârsta de 100 de ani: insula greacă Ikaria, înălțimile montane din Sardinia, peninsula Nicoya din Costa Rica, Okinawa în Japonia și orașul Loma Linda din California, unde aproape jumătate din populație este de religie adventistă și urmează o dietă inspirată de Biblie.

Noțiunea de Zone Albastre (Blue Zones) a intrat în cultura populară acum mai bine de un deceniu (noiembrie 2005), prin intermediul unui articol publicat în National Geografic  – „The Secrets of a Long Life” – de către Dan Buettner, explorator, educator și scriitor. Conceptul se bazează pe cercetările din domeniul demografiei întreprinse de Gianni Pes și Michel Poulain, cu care Buettner a colaborat ulterior pentru a-l lărgi și rafina. În urma acestor cercetări, Dan Buettner a publicat trei cărți, toate ajunse pe lista de bestsellers a New York Times: „The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest” (2008, reeditată în 2012), „Thrive. Finding Happiness the Blue Zones Way” (2010), „The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World’s Healthiest People” (2015).

Care ar fi deci secretele acestor oameni longevivi? Care este stilul lor de viață pentru a trăi mult și sănătos? În cărțile și articolele sale Buettner vorbește de factori precum: conștientizarea scopului în viață, importanța relațiilor sociale și a unui cerc de prieteni, menținerea unui vieți active, cu activitate fizică moderată dar constantă, traiul în locuri/cartiere care favorizează mersul pe jos și, desigur, regimul alimentar.

Iată pe scurt care sunt obiceiurile culinare comune locuitorilor celor cinci Zone Albastre identificate de Buettner:
REGULA 95/5. Alimentația noastră ar trebui să fie în proporție de 95% bazată pe plante – legume, verdețuri, leguminoase, cereale și fructe – asezonate când e cazul cu ulei de măsline și diverse ierburi și mirodenii.

CONSUM DE CARNE LIMITAT. Carnea ar trebui mâncată așa cum mâncăm torturi acum – când sărbătorim ceva. O porție n-ar trebui să fie mai mare decât un pachet de cărți de joc, o dată sau de două ori pe săptămână. Carnea procesată (hot dogs, bacon, cârnați etc.) trebuie evitată, privilegiind-o pe cea care provine de la animale care pasc, a căror carne este mai bogată în acizi graşi Omega 3.

NU EVITAȚI PEȘTELE. În Zonele Albastre aflate în apropierea apelor oceanice, peştele este o componentă de bază a alimentației. În cea mai mare parte a acestor zone se consumă sardine, anşoa și cod, peşti care nu sunt expuşi la un nivel crescut de mercur sau alte chimicale. Somonul sălbatic este de asemenea o alegere bună. Peștele este recomandat de maxim trei ori pe săptămână, în porții nu mai mari decât o palmă.

LACTATE ȘI OUĂ PUȚINE. La nivel global, circa 70% din populație încetează să mai producă lactază, enzima necesară digerării lactozei (zahărului) din lapte, după stadiul de sugar. Totuşi, produsele din lapte de capră şi oaie, mult mai bine suportate de sistemul nostru digestiv, inclusiv de cei cu intoleranță la lactoză, sunt des întâlnite în dieta locuitorilor din Sardinia şi Ikaria. Dacă consumați lactate, axați-vă deci pe iaurt și brânză de oaie (pecorino) și pe feta de capră. În ceea ce privește calciul, locuitorii zonelor albastre îşi iau acest mineral mai mult din plante. O ceaşcă de kale gătită oferă necesarul de calciu asemenea unei ceşti de lapte. Cât despre ouă, trei pe săptămână ar trebui să constituie maximul.

FASOLEA, ÎN FIECARE ZI. Fasolea este piatra de rezistenţă a dietei locuitorilor din toate aceste regiuni: cea neagră în Nicoya, soia în Okinawa, lintea, năutul (garbanzo) şi fasolea albă în zona Mediteranei. Mâncați o cană din oricare aceste sortimente în fiecare zi. Boabele de fasole conțin proteine de calitate și foarte puține grăsimi și sunt o excelentă sursă de fibre. Ele au cea mai mare cantitate de nutrienţi pe gram – mai mare decât orice altă plantă de pe planetă. Dacă luați conserve, evitațile pe cele care au sare, zahăr sau alte chimicale adăugate.

CÂT MAI PUȚIN ZAHĂR. Evitați alimentele cu mai mult de 8 grame de zahăr. Dulciurile ar trebui rezervate doar ocaziilor speciale, iar îndulcitorii artificiali excluși complet din dietă. Centenarii din zonele amintite folosesc mierea ca îndulcitor (dar nu cea procesată!) și mănâncă ocazional desert, cu prilejul anumitor sărbători.

UN PUMN DE NUCI PE ZI. Migdale, fistic, nuci obișnuite, alune, semințe de floarea soarelui și de dovleac, nuci braziliene și arahide – consumați o cât mai mare varietate din aceste nuci pentru a nu vă plictisi de ele. Și mai ales evitațile pe cele trase în zahăr.

PÂINE, DAR NU DE ORICE FEL. Pâinea este și ea un aliment de bază în cele cinci zone albastre, însă nu chiar ca cea pe care majoritatea dintre noi o cumpără. Mâncați doar pâine 100% din cereale integrale sau și mai bine, din autentic aluat dospit (sourdough), ce conține culturi active. Și nu depășiți mai mult de două felii pe zi!

MÂNCAREA TREBUIE SĂ FIE NATURALĂ ȘI INTEGRALĂ. În Zonele Albastre, oamenii consumă alimentele în întregime – nu aruncă gălbenușul de la ou sau pulpa din fructe. Dacă sunt procesate, alimentele nu trebuie să conțină mai mult de cinci ingrediente. Regula este următoarea: „If it’s manufactured in a plant, avoid it. If it comes from a plant, eat it”.

APA, LICHIDUL LONGEVITĂȚII. Beți 6-7 pahare de apă pe zi – apa (curată) este cea mai bună băutură de pe planetă! Ceaiul verde și de plante, neîndulcit, este și el recomandat. Locuitorii din Okinawa beau mult ceai verde, recunoscut pentru faptul că reduce riscul bolilor de inimă şi mai multor forme de cancer, iar cei din cei Ikaria beau ceai de rozmarin, salvie sălbatică şi păpădie, plante cu proprietăţi antiinflamatorii. Cafeaua  neîndulcită își are și ea locul într-o dietă sănătoasă. Un pahar sau două de vin roșu – mai ales atunci când e integrat unei diete majoritar bazate pe plante – poate fi o idee bună pentru majoritatea oamenilor.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.