Cercetătorii americani au identificat o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 care a devenit dominantă în lume și care pare a fi mai contagioasă decât versiunile ce s-au răspândit în primele zile ale pandemiei COVID-19.

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Los Alamos National Laboratory, SUA, și a fost publicat pe BioRxiv, un site pe care cercetători din întreaga lume îl utilizează pentru a partaja rezultatele studiilor lor înainte ca acestea să fie evaluate inter pares, cu scopul de a accelera colaborările în vederea găsirii unui tratament sau vaccin împotriva COVID-19.

Noua tulpină a apărut în Europa în luna februarie, a migrat rapid spre coasta de est a Statelor Unite, iar de la jumătatea lui martie a devenit tulpina dominantă la nivel mondial, afirmă autorii acestui studiu, prezentat de Los Angeles Times.        

Pe lângă faptul că se propagă mai rapid, această nouă tulpină face ca persoanele care au contractat boala să fie vulnerabile la o a doua infecție.

Tulpina a fost identificată ca D614G și este cea care și-a făcut apariţia în statul New York la jumătatea lunii martie. New York este cel mai afectat stat american de COVID-19.

Peste tot unde și-a făcut apariția, această tulpină ar fi infectat rapid mult mai multe persoane decât tulpinile anterioare provenite din Wuhan, China, afirmă cercetătorii.          

Aceștia nu știu de ce noua versiune a virusului a devenit mai contagioasă.        

Majoritatea eforturilor de a dezvolta un vaccin sau un tratament pentru COVID-19 se bazează pe tulpina anterioară a SARS-CoV-2. Autorii studiului trag astfel un semnal de alarmă în comunitatea ştiinţifică pentru ca vaccinurile și medicamentele aflate în curs de dezvoltare să fie eficiente.

Subliniem totuși faptul că rezultatele acestei cercetări nu au trecut printr-un proces de verificare din partea altor oameni de știință (peer review).

CITIȚI ȘI:

Nicotina și COVID-19
Are grupa sanguină influență asupra rezistenței la virusul SARS-CoV-2?