Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Iată informațiile primite de la Ambasada României în Canada cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa:

Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal – Bruxelles (3 zboruri din 15 mai), Montreal – Frankfurt (4 curse), Montreal – Londra (3 zboruri din 16 mai), Montreal – Paris (7 curse), Toronto – Frankfurt (7 curse), Toronto – Londra (7 curse), Toronto – Zurich (3 zboruri), Vancouver – Londra (3 curse).

KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto – Amsterdam.

Air France menține 3 zboruri pe săptămână Montreal – Paris (Charles de Gaulle).

● Ar putea fi reluate zborurile următorilor operatori: Lufthansa (din 17 mai), British Airways/Iberia (sfârșitul lunii mai), TAP Air Portugal (din 17 mai).

Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa. Informațiile de mai sus se pot găsi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, capitolul Canada.

Prin Ordonanța Militară (OM) nr. 11 din 11 mai se prelungește până la 14 mai 2020 inclusiv măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai.

Reamintim că prin OM nr. 10/2020, au fost prelungite măsurile care limitează posibilitățile de călătorie pe cale aeriană către/din România, după cum urmează:
Art. 3 – (2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de pe site-ul MAE, atenționări de călătorie – Europa – COVID-19. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.

Reamintim că prin OM nr. 7/2020 au fost adoptate măsuri restrictive cu privire la transportul rutier internațional de persoane, după cum urmează:
Art. 11. – Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE referitoare la Austria și Ungaria.

În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră. Lista cu punctele de trecere a frontierei închise total sau parțial pe întreaga perioadă a stării de urgență se găsește la anexa nr. 1 a OM nr. 8/2020.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie. Măsura carantinării se aplică pentru orice persoană care sosește în România cu plecare dintr-un stat aflat în lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă (zona roșie) afectate de COVID-19. Lista statelor aflate în zona roșie se actualizează periodic. Canada nu face parte din zona roșie.

Măsura carantinării nu se aplică persoanelor care tranzitează aeroportuar state din zona roșie (este posibil ca autoritățile de frontieră să dispună carantinarea dacă tranzitul aeroportuar a depășit 24 ore sau a presupus ieșirea din aeroport în țara de tranzit din zona roșie).  

Reamintim că guvernul canadian a decis ca purtarea măștilor de protecție non-medicale să fie obligatorie pentru toți cei care călătoresc cu avionul. Măsura este în vigoare din data de 20 aprilie și se aplică în următoarele situații: la punctele de verificare din aeroporturile canadiene, unde lucrătorii nu pot păstra distanța de 2 m între ei și călători; în orice situație în care pasagerii nu se pot distanța de alte persoane sau când angajații companiei aeriene o cer; atunci când li se cere acest lucru de către autoritățile de sănătate publică.

În momentul îmbarcării, pentru a-și putea continua călătoria, toți pasagerii care vin sau pleacă din Canada sunt obligați să arate că au o mască non-medicală sau posibilitatea de a-și acoperi gura și nasul. Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice).

CITIȚI ȘI:

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada – Actualizare