Cheltuielile salariale ale statului român cu angajaţii din administraţie, sănătate, apărare, educaţie şi servicii sociale au crescut cu peste 30%, dublu faţă de creşterea salariilor la nivelul întregii economii româneşti, în doar un an, şi asta fără a lua în calcul creşterile salariale de la sfârşitul anului trecut şi pe cele de la începutul acestui an, notează economica.net.

Amintim că, potrivit declaraţiilor ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu, de la 1 martie salariile angajaţilor din învăţământ au crescut cu 20%, iar în sistemul de sănătate creşterile au fost cuprinse între 70% şi 170%.

Măririle de salariu ale angajaţilor din sectorul bugetar au fost consistente în ultimii ani, plecând de la realitatea că salariile sunt mici.

Potrivit analizei economica.net, salariile bugetarilor români, ca pondere în totalul masei salariale, sunt cu doar câteva procente sub nivelul celor din statele nordice.

Astfel, ponderea salariilor brute ale angajaţilor din administraţie, educaţie, sănătate, apărare şi asistenţă socială a fost, în al treilea trimestru al anului trecut, de 24,9% din suma totală plătită tuturor angajaţilor din România (4,27 miliarde de euro din 17,15).

În Finlanda, ponderea salariilor acestor categorii – preponderent în sectorul public şi acolo – a fost de 29% în aceeași perioadă din 2017 (7,68 miliarde de euro din 26,3 miliarde de euro), cu doar 4% peste nivelul României. În cazul Suediei, ponderea este de aproape la fel, de 30% (17,2 miliarde din 57 de miliarde), iar în Danemarca procentul ajunge la 31% (11,7 miliarde din 37,5).

În orice stat, aceste cifre trebuie judecate prin prisma a două realităţi: în sectorul public proporția angajaţilor cu studii superioare este în general mai mare decât a celor din mediul privat, iar plata la negru, care creşte venitul real fără a putea fi raportată, indiferent de dimensiunea ei în orice ţară, apare în mediul privat.

Chiar şi aşa însă, ca pondere în masa salarială a ţării, sectorul public din România este foarte aproape de cel din statele nordice, acolo unde serviciile prestate sunt la o calitate mult mai mare decât în România.