Oficialii americani din domeniul sănătății publice au retras luni permisiunea de a utiliza clorochina și hidroxiclorochina ca tratamente pentru COVID-19. Aceste două medicamente au fost promovate cu asiduitate de Donald Trump la începutul pandemiei, deși nu existau dovezi științifice clare în favoarea utilizării lor pentru combaterea coronavirusului.

„Nu mai este rezonabil să credem că administrarea orală a clorochinei și hidroxiclorochinei este eficientă în tratamentul pentru COVID-19”, a declarat directorul științific al Agenției americane de medicamente (FDA), Denise Hinton.

„De asemenea, nu mai este rezonabil să credem că beneficiile cunoscute și potențiale ale acestor medicamente depășesc riscul lor cunoscut și potențial”, a completat ea, anunțând încetarea utilizării lor de urgență.

Reamintim că pe 30 martie FDA a dat undă verde folosirii acestor medicamente antipaludice, în cadrul spitalelor, pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Pe 25 aprilie, agenția a avertizat asupra utilizării clorochinei și hidroxiclorochinei în afara mediului spitalicesc sau a unor studii clinice din cauza riscului de tulburări de ritm cardiac. Donald Trump a declarat totuși că a luat hidroxiclorochină preventiv, timp de două săptămâni, din nou în absența unor dovezi științifice că aceasta ar putea avea vreun efect protector în ceea ce privește COVID-19.   

În Franța, unde doctorul Didier Raoult, personaj controversat în lumea medicală, a lansat și promovat ideea utilizării acestor medicamente ca tratament pentru noul coronavirus, hidroxiclorochina și clorochina au fost interzise în acest scop în data de 28 mai.

CITIȚI ȘI:

Studiu canado-american: Hidroxiclorochina nu protejează de COVID-19