Prim-ministrul Quebecului François Legault a anunțat astăzi crearea unui grup de acțiune privind rasismul, a cărui misiune va fi combaterea acestui fenomen în provincie.

Grupul va fi co-prezidat de Nadine Girault, ministra Relațiilor internaționale și Francofoniei, și de Lionel Carmant, ministru delegat pentru Sănătate și Servicii sociale.

Grupul va prezenta un raport chiar în această toamnă, care va conține recomandări și măsuri concrete de pus în aplicare.

Premierul a afirmat că a optat pentru varianta grupului de acțiune deoarece dorește să aibă rapid rezultate. Lucrările unei comisii parlamentare, de exemplu, ar fi luat luni de zile înainte de a putea prezenta niște concluzii.

Anunțul de astăzi a venit pe fondul a numeroase apeluri pentru combaterea „rasismului sistemic” din Quebec.

Dar, cu toate că prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, și primărița Montrealului, Valérie Plante, au recunoscut amândoi prezența rasismului sistemic în societate, François Legault a refuzat să folosească această expresie.

El a afirmat că există rasism în Quebec, ce se manifestă dincolo de securitatea publică, în justiție, mediul școlar, la nivel de locuințe și găsirea unui loc de muncă, și că există „mai multe definiții ale rasismului sistemic”.

„Avem un consens asupra a două lucruri: marea majoritate a quebechezilor nu sunt rasiști, însă există persoane rasiste în Quebec”, a precizat el, insistând că nu vrea să facă „un proces al quebechezilor”.

CITIȚI ȘI:

Raport OCPM: Rasism sistemic la nivel municipal