Dacina Crasnanic și Traian Alexandru nu au știut unul de celălalt până când, stabiliți în Canada, s-au regăsit la sfârșitul anului 2021 în urma unor teste ADN care au relevat că sunt frate și soră.

Un articol publicat de CBC.ca relatează povestea extraordinară a doi români stabiliți în provincia canadiană Ontario, Dacina Crasnanic și Traian Alexandru, care în urma unor teste ADN pe care le-au făcut independent unul de altul, pentru a afla mai multe informații despre istoricul lor de sănătate, au avut surpriza să descopere că sunt frate și soră.

Adoptați la scurt timp după naștere, cei doi, trecuți acum de 50 de ani, nu s-au întâlnit niciodată înainte de a afla pe site-ul 23andMe că sunt rude și că locuiesc la aproximativ treizeci de minute unul de celălalt, în zona metropolitană Toronto.

„E de necrezut. De ce Canada? Aș putea fi în Anglia. Aș putea fi în Germania. Aș putea fi în Spania. Sunt cetățean european. Aș putea fi oriunde, însă sunt aici” , a mărturisit Traian Alexandru.

Cei doi s-au conectat mai întâi pe rețelele de socializare în Ajunul Crăciunului din 2021, la scurt timp după ce Traian Alexandru a obținut rezultatele testului ADN. S-au întâlnit în persoană câteva zile mai târziu și de atunci sunt nedespărțiți, încercând să compenseze deceniile pe care le-au petrecut despărțiți, neștiind unul de existența celuilalt.

„La început părea ireal”, își amintește Dacina Crasnanic. Știam că este real, dar încă nu-mi venea să cred.”

Vieți surprinzător de similare

Dacina Crasnanic a aflat la 20 de ani că a fost adoptată la o vârstă fragedă, după ce directorul unui orfelinat din România a găsit-o abandonată în tufișurile din fața orfelinatului. În anii ’90 a imigrant în Canada împreună cu soțul său pentru a-și crește copiii aici.

Fratele ei a avut un parcurs de viață similar. A fost adoptat la scurt timp după naștere, fiind găsit lângă o ghenă de gunoi, și a aflat de acest lucru la vârsta adultă.

Fosta sa soție s-a stabilit în Canada, la Toronto, împreună cu fiul lor, pentru a fi mai aproape de familie. Timp de câțiva ani, Traian a făcut naveta între Canada și România, pentru ca în 2008 să se stabilească definitiv în Queen City.

Ambii au un fiu numit Victor. Victor Crasnanic are 19 ani și este în prezent student la Metropolitan University of Toronto, în timp ce Victor Alexandru, 30 de ani, a absolvit această universitate acum câțiva ani. Cei doi verișori au aceleași preferințe în materie de seriale TV, sunt fani Star Wars și iubesc jocurile de matematică.

Dacina Crasnanic și Traian Alexandru alături de fiii lor. Pe ambii îi cheamă Victor. FOTO: Petar Valkov/CBC News.

Traian Alexandru mărturisește că adaptarea în Canada la vârsta de peste 40 de ani a fost dificilă. Nu a reușit să-și facă mulți prieteni la Toronto, însă situația s-a schimbat după întâlnirea cu Dacina.

„Faptul că mi-am găsit sora înseamnă totul”, spune el.

La rândul său, Dacina spune că deși ar fi dorit să fi crescut împreună cu fratele ei, niciodată nu este prea târziu.

„Plănuiesc să trăiesc 100 de ani, așa că mai aveam încă 50 pentru a recupera timpul pierdut”.