Economia Canadei a încetinit în ultimele luni, pe fondul politicii de înăsprire cantitativă adoptată de Banca centrală a Canadei pentru a reduce inflația. Este posibilă o recesiune în acest an?

Potrivit datelor publicate de Statistique Canada în luna ianuarie, produsul intern brut real a crescut cu 0,1% în noiembrie 2022, iar estimările preliminare indică o cifră similară pentru luna decembrie. Per total, în ritm anual, economia canadiană a crescut cu 1,6% în trimestrul al patrulea din 2022 – procentajul este bazat pe estimarea pentru decembrie, care va fi actualizată la sfârșitul lunii februarie.

Totuși, în ciuda încetinirii, economia Canadei dă dovadă de reziliență, căci creșterea din ultima perioadă a anului trecut a fost mai puternică decât cea preconizată de Banca Canadei și mulți alți analiști financiari. În mod remarcabil, companiile au continuat să facă angajări masive, menținând rata șomajului la un minim istoric, notează The Globe and Mail.  

În același timp, Fondul Monetar Internațional (FMI) a prognozat recent că economia globală va crește cu 2,9% în 2023, o revizuire în sus față de estimarea anterioară de 2,7%. FMI a declarat că perspectivele la nivel mondial sunt „mai puțin sumbre” decât în octombrie 2022, citând cererea „surprinzător de rezilientă” din SUA și Europa și relaxarea măsurile stricte privind COVID-19 în China. În plus, creșterea globală se va accelera, cel mai probabil, în anul viitor, a mai spus FMI, potrivit Reuters.

Încetinirea economiei canadiene este însă evidentă. Economia Canadei a crescut cu rate anualizate de 3,2% în al doilea trimestru și 2,9% în al treilea trimestru, înainte de a scădea la aproximativ 1,6% în ultimele trei luni ale anului 2022 – o ten-dință ce în opinia economiștilor va continua.

Banca centrală se așteaptă chiar ca economia Canadei să se clatine în prima jumătate a acestui an și nu exclude producerea unei recesiuni ușoare, posibilitate anticipată, de asemenea, de mulți analiști de pe Bay Street.

„Putem avea două sau trei trimestre de creștere ușor negativă, la fel după cum putem avea și o creștere ușor pozitivă”, a declarat guvernatorul Băncii Canadei, Tiff Macklem. „Deci, da, am putea avea o recesiune ușoară, însă nu o contracție majoră”, a mai spus el.

În noiembrie, 14 din cele 20 de sectoare industriale au înregistrat rezultate pozitive. Transportul și depozitarea au crescut cu 1%, stimulate de o creștere cu 4,6% a călătoriilor aeriene. Sectoarele financiare și de asigurări au crescut cu 0,5% după trei luni de scăderi consecutive, iar sectorul public s-a extins cu 0,3%.

Pe de altă parte, sectoarele dependente de ratele dobânzilor au cunoscut un declin, ca de exemplu construcțiile, care au scăzut cu 0,7% în noiembrie. Comerțul în detaliu a avut de asemenea de suferit, scăderea tranzacțiilor la produse alimentare, materiale de construcții și mărfuri în general fiind deosebit de mare. Restaurantele și barurile au avut la rândul lor o lună dificilă, înregistrând o scădere de 2,9%.

„Deși economia Canadei nu s-a răcit atât de repede pe cât ne așteptam având în vedere creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, aceasta dă semne din ce în ce mai mari de fragilitate”, a afirmat Andrew Grantham, economist senior la CIBC Capital Markets, într-o declarație adresată clienților, potrivit The Globe and Mail. „Redresarea multor servicii a încetinit, deși activitatea rămâne cu mult sub nivelurile de dinainte de pandemie, iar o scădere a activității restaurantelor ar putea fi un semn timpuriu că populația își schimbă comportamentul în fața presiunilor inflaționiste și a ratelor dobânzilor în creștere”, a adăugat el.

În ultimul an, Banca Canadei a majorat dobânda de referință într-un ritm accelerat, de la 0,25% în martie 2022 (nivel stabilit în timpul pandemiei pentru a susține economia) la 4,5% la cât se situează acum, după creșterea de 0,25% anunțată în ianuarie. Banca centrală încearcă în mod deliberat să încetinească economia, să stimuleze oferta și să echilibreze cererea pentru a atenua creșterea prețurilor de consum.

Politica sa restrictivă a dat deja roade, rata anuală a inflației atingând 6,3% în decembrie, după ce în iunie 2022 a ajuns la  8,1%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii. Ținta băncii centrale în ceea ce privește inflația este de 2%.

După majorarea din ianuarie a.c., banca a anunțat că va menține dobânda de referință la 4,5%  pentru o perioadă, cu scopul de a evalua dacă politica sa este suficient de restrictivă pentru a readuce inflația la ținta dorită. Această perioadă ar putea fi de luni de zile sau chiar mai mult, cât este de obicei necesar pentru a putea vedea impactul real al creșterii dobânzilor. Banca a avertizat însă asupra posibilității unor noi majorări, dacă acestea vor fi necesare.

Dar, chiar dacă economia va încetini în primele luni ale acestui an, Banca Canadei estimează că PIB-ul real va crește totuși cu 1% în 2023. La rândul său, FMI estimează o creștere a economiei canadiene de 1,5%, aproximativ la fel ca în Statele Unite.

CITIȚI ȘI:

Scena politică în 2023: Ce spun sondajele?