Pictorița montrealeză de origine română Doina Falcon expune pe parcursul acestei luni în două locuri: la Biblioteca Kirkland, alături de Marlene Smyth, într-o expoziție intitulată The Joy of Colour, și la George Laoun Opticien, unde are trei pânze, într-o expoziție colectivă pe tema rezilienței.

La expoziția de la Biblioteca Kirkland Doina Falcon prezintă 20 de tablouri recente, a căror tematică este legată de pasiunea pictoriței pentru natura mamă: peisaje, multe văzute de la înălțime, cu ochii zburătoarelor, și flori.              

Tehnica folosită în aplicarea succesivă a straturilor groase de culoare, cu șpaclul, și coloritul intens sugerează, printre altele, o influență Van Gogh. Limbajul alegoric al picturilor amintește și de un alt mare pictor, Marc Chagall, dar și de Gustav Klimt, prin folosirea repetitivă a motivelor geometrice și florale. Texturile sunt îndelung lucrate și dau profunzime formelor alegorice-armonioase, care sunt mai mult sugestive decât figurative, schițând astfel un poem vizual.

Iată câteva titluri din expoziția The Joy of Colour: Shark Bay, Peacock from the Air (foto), Like Iceland (foto), Antilope Canyon, Algae Bloom (foto).

Marlene Smyth, pictoriță nativă montrealeză, expune de asemenea pe tema naturii, în jur de 20 de tablouri. În pictura ei, stilul realist se îmbină cu fantezia.

Vernisajul va avea loc duminică, 20 martie 2022, între orele 13:00 și 16:00, la Biblioteca Kirkland (17100 boul. Hymus, H9J 2W2).

Expoziția de la Laoun Opticien (4012 rue St-Denis) este una colectivă și se intitulează Resilience. Ea a debutat pe 15 februarie, în cadrul Lunii Istoriei Negre (cunoscută și ca Luna Istoriei Afro-Americane, care se celebrează pe parcursul lunii februarie în SUA și Canada) și va ține până la 31 martie.

Expoziția regrupează peste 30 de artiști a căror lucrări au fost selecționate de către un juriu. Cele semnate de Doina Falcon sunt Resilience, We will prevail și Hope.

Doina Falcon se consideră o artistă autodidactă, deși de-a lungul timpului a urmat diverse cursuri pentru a-și îmbunătăți tehnica, inclusiv cu Octavian Olariu, sculptor montrealez cunoscut, care i-a îndrumat pașii în copilărie. În 2015, după doi ani de cursuri de pictură în ulei cu artistul Ghulam Mustafa, Doina Falcon a hotărât să-și urmeze visul și să se dedice picturii în totalitate.

Creația sa cuprinde pictură în ulei, acrilice, cerneluri, cărbune și mixt-media, într-un stil expresionist abstract.

A participat la peste 80 de expoziții solo și de grup, la galerii precum Lenoir, Volard Art, Ambigu, Valmi, Art Premier, Trestler House și la Montreal Art Center. Multe din picturile sale se găsesc în colecții private în Canada, Statele Unite, Europa, India și Israel.

Mai multe informații despre Doina Falcon și tablourile sale, inclusiv prețuri, găsiți la www.doina.ca sau scriind la faldo.artist@gmail.com. Artista este de asemenea prezentă pe Facebook și Instagram.