Începând de la 1 aprilie, guvernul federal suspendă obligativitatea testării pentru călătorii vaccinați care intră în Canada. Rămâne în vigoare testarea aleatorie la sosire pentru cei vaccinați și testarea obligatorie pentru persoanele nevaccinate sau parțial vaccinate.

La ora actuală, persoanele care vor să intre în Canada trebuie să prezinte dovada unui rezultat negativ la un test Covid antigen sau molecular înainte de îmbarcarea în avion sau de sosirea la granița terestră. De la 1 aprilie această cerință va fi eliminată pentru călătorii complet vaccinați.

Rămân însă în vigoare testele aleatorii la sosire pentru călătorii vaccinați – care nu trebuie să se izoleze în așteptarea rezultatului – pentru a identifica și urmări diferitele variante ale coronavirusului.

În ceea ce privește călătorii nevaccinați sau parțial vaccinați, aceștia vor continua să fie testați la sosire și în ziua a opta a carantinei de 14 zile pe care trebuie să o efectueze.

Aplicația ArriveCan continuă să fie utilizată, toți călătorii fiind obligați să furnizeze informațiile solicitate, fie online, fie prin intermediul aplicației mobile.

Rămâne, de asemenea, în vigoare cerința privind vaccinarea adecvată pentru a călători cu avionul, domestic sau internațional, de pe aeroporturile canadiene, precum și pentru a călători cu trenul pe liniile VIA Rail și Rocky Mountaineer și pentru a se îmbarca pe o navă de croazieră. Ottawa continuă să considere o persoană ca fiind complet vaccinată dacă și-a făcut două doze de vaccin, chiar dacă unele țări, ca de exemplu Franța sau Danemarca, necesită și doza de rapel.

Potrivit ministrului federal al Sănătății, Canada intră „într-o fază de tranziție”, depășind valul Omicron și aflându-se într-o bună poziție pentru a face față unui nou val datorită ratei ridicate de vaccinare a populației. În conferință de presă, ministrul a subliniat că 81% din populația țării este dublu vaccinată și aproape 60% dintre canadieni și-au făcut și doza de rapel. „Suntem mult mai bine poziționați astăzi, în martie 2022, decât în ​​martie 2020. Ratele ridicate de vaccinare și respectarea riguroasă a măsurilor de sănătate publică ne-au permis să depășim vârful valului Omicron. Avem, de asemenea, și alte instrumente la dispoziție, cum ar fi larga disponibilitate a testelor rapide și o gamă de tratamente care reduc riscul dezvoltării unor forme grave ale bolii”, a adăugat ministrul Duclos.

„Măsurile la frontieră pe care le anunțăm astăzi sunt posibile datorită milioanelor de canadieni care au răspuns la apel și care s-au vaccinat”, a declarat în aceeași conferință de presă ministrul Transporturilor, Omar Alghabra.

Mai multe țări, printre care și Marea Britanie, Danemarca, Elveția, Irlanda sau România, au renunțat deja la obligativitatea testării la intrarea în țară. În Canada, industria turismului a făcut un lobby intens pentru ca această măsură să fie abolită.