Între 25 noiembrie și 3 decembrie, pictorița Eva Halus va participa cu câteva lucrări la o expoziție de grup prezentată de Galeria Ambigu din Montreal, iar între 5 decembrie 2022 și 8 ianuarie 2023 va susține o expoziție solo la restaurantul Dupont & Dupont din Ville Mont-Royal.

„Novembre n’est pas gri”, expoziție de grup la Galeria Ambigu

Această expoziție reunește 13 pictori montrealezi, inclusiv o altă artistă de origine română, Carmen Ionescu, a cărei operă sperăm să vi-o putem prezenta cât de curând.

Lucrările Evei Halus incluse în această expoziție au fost realizate în ultimul an. Două dintre ele, de mari dimensiuni (30”x40”, ulei pe pânză), reprezintă peisaje din Gaspésie, în care accentul este pus pe orizontul vast și imensitatea iernii canadiene. În „Peisaj suprarealist din Gaspésie”, culorile patinate și griurile albastre ale formelor aspre ale unei faleze în spatele căreia răsare soarele, contrastează cu lumina gălbuie a reflexelor solare pe valuri.

Eva Halus – „Peisaj suprarealist din Gaspésie”, ulei pe pânză, 30”x40”.

Cel de-al doilea tablou reprezintă Rocher Percé din Golful Saint-Laurent într-o viziune proprie, în care noaptea se îngână cu ziua în perimetrul aceleași imagini, într-un peisaj de iarnă. Tehnica îmbină reprezentarea reală cu abstractizări ce par produse de perspectivă și de o observare grăbită, sintetizând contururile peisajului și acoperișurilor micii așezări umane de pe mal.

Celelalte două tablouri, mai mici, sunt create după subiecte din „Little Univers Around My House/ Micul meu Univers din jurul casei”, un proiect de fotografie și pictură al artistei, început în 2020, odată cu restricțiile impuse de pandemie.

Vernisajul va avea loc pe 26 noiembrie, între orele 18:00 și 21:00. Galeria Ambigu se află la 1761 rue Atataken, Montreal (aproape de stația de metrou Berri).

„Célébrons Noel!”, expoziție personală la Dupont & Dupont

Cea de-a doua expoziție, „Célébrons Noel!”, cuprinde zece lucrări ale artistei, selecționate pentru a încălzi atmosfera și sufletul celor care vor trece pragul restaurantului Dupond & Dupont din Mont-Royal, în perioada Sărbătorilor și până pe 8 ianuarie 2023.

Realizarea afișului aparține lui Laurence Hérvieux, membră și pictoriță la ARTTRAM, care se ocupă de organizarea acestor expoziții.

Selecția cuprinde două acuarele cu peisaje de iarnă (14”x17” fiecare), o pictură în ulei pe pânză reprezentând Biserica Saint-Germain văzută de pe Mont-Royal (16”x20”), un tablou de mari dimensiuni cu trandafiri pictați după o poză făcută în grădina comunitară Chateaufort din Côte-des-Neiges (acuarelă, 27.5”x33”), flori pictate după un tablou al pictorului quebechez Pierre Tougas (acuarele și pastel, 14”x17”), două tablouri în acrilic pe pânză reprezentând nuferi (20”x16” și 24”x18”), un studiu după pictorul Albrecht Dürer înfățișând mâinile unui apostol în rugăciune (cărbune, 9”x11”), precum și alte două schițe realizate în cărbune având ca subiect dansul și mișcarea unor balerine (12”x12” fiecare), realizate în cadrul atelierului Café Croquis din Ville Mont-Royal al pictorului și profesorului Vladimir Midvichi.

Eva Halus – „Rosier”, acuarelă, 20”x30”.

Expoziția este organizată de ARTTRAM (Table Ronde sur l’Art de Ville de Mont-Royal), care prezintă expoziții lunare la Dupont & Dupont pe toată durata anului cu lucrări ale membrilor săi.

Restaurantul Dupond & Dupont este primitor, cu un serviciu excelent, iar recenziile despre mâncare sunt foarte favorabile. Adresa: 1297 Chemin Canora, Ville Mont-Royal, H3P 2J4, tel: 514-739-9998.

Ambele expoziții cu care artista Eva Halus încheie acest an sunt expresia reconectării cu natura, a cărei adevărată importanță o neglijăm de multe ori, care relaxează și încântă privirea, dar care, în același timp, are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea supraviețui alături de civilizația cu care se întrepătrunde și se intersectează, de multe ori în dezavantajul ei. Poate trebuie adăugat că uneori e nevoie ca un artist al formelor sau cuvintelor să fie intermediarul, „tălmaciul” care ne arată echilibrul, forța, armonia, plenitudinea naturii, universalismul și frumusețea ei, pentru a ne reaminti cât de legați suntem de ecosistemele în care trăim.

Pictorița Eva Halus alături de tabloul său „Iriși în Grădina Comunitară Chateaufort”, acuarelă și foiță de aur aplicată, 30”x 22’’, realizat în vara acestui an.

Eva Halus se definește ca o artistă Zen, întotdeauna în ritm cu natura. În paralel cu o bogată activitate expozițională, ea a publicat patru volume de poezii, trei de interviuri cu personalități românești din Montreal și două cărți de povești. Stilul picturilor sale este realist, întrepătruns de fantezii cromatice sau figurative, care subliniază dimensiunea fantastică a naturii și a raportului în care ne aflăm zilnic cu ea.