Vârsta, izolarea și deziluzia vizavi de guverne contribuie la amplificarea sentimentelor antidemocratice, așa cum reiese dintr-un recent sondaj Angus Reid.

În contextul recentelor alegeri la jumătate de mandat din SUA și a lucrărilor Comisiei asupra stării de urgență din Canada, un nou sondaj Angus Reid condus de-o parte și de alta a frontierei arată că populația Canadei este încă foarte atașată sistemului politic democratic, însă există o minoritate semnificativă ce manifestă entuziasm pentru forme de guvernământ non-reprezentative. Acest sentiment este și mai pronunțat în Statele Unite.

Astfel, o vastă majoritate a canadienilor, 86%, afirmă că un sistem politic democratic este cea mai bună formă de guvernare, în timp ce 6% nu sunt de acord iar 8% nu sunt siguri.

În SUA, doar două treimi (64%) susțin același lucru despre democrație, în vreme ce unul din cinci americani (19%) o consideră o formă proastă de guvernare iar 17% nu sunt siguri.

Preferința pentru democrație este mai scăzută în rândul republicanilor. Jumătate (52%) dintre cei care l-au votat pe Trump la alegerile prezidențiale din 2020 sunt de părere că democrația este un sistem bun sau foarte bun pentru Statele Unite – mult mai puțini decât cei care împărtășesc această idee și l-au votat pe Biden (83%). Totuși, proporția celor care cred că autoritarismul ar fi potrivit pentru Statele Unite este similară în cadrul celor două grupuri de votanți: 23% dintre alegătorii lui Trump și 22% dintre cei care l-au preferat pe Biden.

Când vine vorba de ideea unei conduceri autoritare – adică a unui lider care ignoră parlamentul (congresul în SUA) și n-are treabă cu alegerile – în Canada 16% consideră că acest lucru ar fi bun sau foarte bun iar 12% sunt nesiguri. În Statele Unite, 15% sunt nesiguri și 23% sunt entuziasmați de ideea unui lider puternic care nu consideră alegerile ca pe ceva important. Aceasta înseamnă că 28% dintre canadieni și 38% dintre americani nu resping ideea de autoritarism în țara lor.

Ce determină un individ să alunece spre autoritarism?

Datele din sondajul Angus Reid întăresc ideea că dezamăgirea față de guvern duce la astfel de opinii. În Canada, în rândul celor care consideră că nu pot avea o influență reală asupra deciziilor politice care le afectează viața de zi cu zi, deschiderea față de o guvernare autoritară crește la 19%, iar 11% nu sunt siguri.

La vecinii de la Sud, trei din zece (28%) dintre cei care exprimă acest sentiment de neputință sunt gata să îmbrățișeze autoritarismul, în timp ce alți 12% nu îl resping.

Două treimi dintre canadieni (64%) afirmă că nu cred că pot influența deciziile politice care le afectează viața. Acest sentiment este mult mai frecvent în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani (77%) decât în alte segmente demografice. Bărbații din această categorie de vârstă au de altfel de trei ori mai multe șanse decât oricare alt grup de populație să spună că „în unele țări e mai bine cu un regim autoritar”.

Încrederea în guverne, în scădere

O majoritate dintre canadieni (56%) afirmă că, în general, nu au încredere că guvernul acționează în interesul lor. Această proporție a crescut față de 2016, când 47% au dat un răspuns similar. În Statele Unite, neîncrederea în guvern se situează la cote alarmante, cu șapte din zece americani (72%) susținând acest lucru.

Cu cât o persoană este mai izolată social, cu atât neîncrederea în guvern și dezamăgirea sa față de sistem tind să crească. Mai mult de trei din cinci (63%) canadieni care suferă de izolare socială declară că nu au încredere că guvernul le apără interesele, în vreme ce în rândul canadienilor mult mai conectați social proporția este de 49%. 

Încrederea că guvernul acționează în interesul poporului este influențată și de opțiunile politice. Astfel, cei care în 2021 au votat cu liberalii afișează niveluri ridicate de încredere (67%). Votanții NPD și Bloc québécois sunt mai circumspecți (41% în ambele categorii), iar cei care s-au îndreptat spre conservatori au o profundă neîncredere în guvern, 80% nefiind de acord cu fraza: „I generally trust the government to act in the best interest of the people”.

În SUA, cei care l-au votat pe Trump în 2020 sunt mult mai înclinați să spună că nu au încredere că guvernul acționează în interesul lor decât cei care l-au votat pe Biden (60% vs. 27%).

Sondajul a fost efectuat online în perioada 11-13 octombrie 2022, în rândul unui eșantion reprezentativ randomizat de 1.618 adulți canadieni și 1.015 adulți americani.                            

CITIȚI ȘI:

 ● Canadienii și inflaţia