Ca și în anii precedenți, Festivalul Candela se dorește a fi o vitrină a vieții culturale românești din Montreal, punând în valoare talente locale din diverse domenii.

Cea de-a treia ediție a Festivalului cultural Candela va avea loc duminică, 4 noiembrie, la Casa Română din Montreal. Evenimentul din acest an este dedicat Centenarului Unirii și va reuni patru expoziții (cu vânzare): carte, pictură, icoane și artizanat/costume tradiționale. Iată participanții la aceste expoziții: carte – Leonard Voicu, Alexandru Cetățeanu, Victor Roșca, Melania Rusu Caragioiu, Cătălina Stroe; pictură – Eva Halus, Doina Falcon, Tatiana Șragăr, Carmen Doreal, Nelly Leitner, Rodica Vinca, Smărăndița Nechita; icoane – Ofelia Armașu, Ion Lăcătuș și Angela Matricală, a cărei tehnică o să vă uimească, deoarece ea lucrează cu „perle” brodate; artizanat/costume populare: Angela Făină cu bijuterii creație proprie, Tatiana Rusu, cunoscută în comunitate pentru atelierele sale de brodat ii și pentru minunatele sale creații în fetru (obiecte decorative și accesorii), cărora li se va alătura și Angela Matricală, care pe lângă icoane creează și bijuterii (broșe).

CITIȚI ȘI: Vernisajul expoziției „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” – Galerie foto

Programul cuprinde și câteva momente muzicale în compania sopranei Diana Vîrlan, a interpretelor de muzică populară Mariana Iluțiu și Paula Alecu, și a muzicienilor Nicolae Mărgineanu (pianină) și Mircea Gheorghiescu (caval, fluier, ocarină). Ansamblul Datina va prezenta dansuri populare românești.

Ca și în anii precedenți, festivalul este organizat de revista Candela de Montreal, fondată acum 22 de ani de Victor Roșca. Candela este cea mai longevivă publicație de limba română din Canada și unica revistă literară românească de aici care apare și în format tipărit. Victor Roșca, cel care o conduce ca redactor-șef, este autorul a două cărți autobiografice, „Moara lui Kalusek” și „Experimentul Târgșor”, ambele apărute la Editura Curtea Veche din București, în 2007 și respectiv 2011.

Festivalul este realizat în colaborare cu Asociația Culturală Română și Comunitatea Moldovenilor din Quebec.

Evenimentul este programat să înceapă la ora 14.00 și va dura până la ora 18.00. Un bufet cu gustări și vin va fi servit. Casa Română este situată la 8080 Ave Christophe-Colomb, Montreal, H2R 2S9. Intrarea este gratuită, cu contribuție benevolă.