Mii de planete din afara Sistemului Solar (așa-numitele exoplanete) au fost descoperite până în prezent. Multe dintre acestea sunt mai mari decât Pământul și au o atracție gravitațională mai mare – pe aceste planete ne vom simți deci mai „grei”. Care este însă forța gravitațională maximă pe care am putea să o suportăm pe o exoplanetă?

Dacă până acum 10-15 ani se credea că planetele sunt rare în Univers și că doar puține stele ar avea planete care orbitează în jurul lor, precum Soarele, în ultima vreme știința a demonstrat contrariul: planetele sunt foarte răspândite în Univers și, în medie, este probabil ca fiecare stea să aibă (cel puțin) o planetă în jur. Au fost observate chiar și unele sisteme solare, precum Trappist-1, care are șapte planete ce orbitează în jurul stelei centrale.

La ora actuală a fost confirmată existența a mai bine de 3.500 de planete – toate relativ aproape de noi, întrucât metodele de care dispunem în prezent nu ne permit descoperirea planetelor îndepărtate. Este deci foarte posibil ca doar în galaxia noastră să existe sute de miliarde de planete. Această descoperire ne face să ne întrebăm câte dintre ele ar putea fi viețuite – cu ființe mai mult sau mai puțin asemănătoare cu noi. În același timp, nu puțini sunt cei care visează ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să fim capabili să vizităm aceste planete prin intermediul unor misiuni interstelare pe care acum le putem vedea doar în filme.

Cu această idee în minte, un grup de cercetători de la Universitatea din Zagreb (Croația) a încercat să răspundă la următoarea întrebare: pe câte din aceste planete am putea supraviețui forței gravitaționale? Ținând cont că fiecare planetă are forța proprie de gravitație, care depinde de masa și densitatea sa, este foarte posibil ca pe o planetă mai mare și cel puțin la fel de densă ca Pământul să avem probleme de adaptare și chiar de supraviețuire.

CITIȚI ȘI: S-a născut o stea… și trei planete!

Cercetătorii din Zagreb au publicat un articol în arXiv intitulat „Effects of exoplanetary gravity on human locomotor ability” în care au calculat limita forței gravitaționale pe care am putea-o suporta. Pentru asta, ei au pornit de la un calcul al rezistenței scheletului uman la forțe de diverse tipuri: statice și dinamice. Au ajuns la concluzia că, în principiu, o persoană ar putea suporta o atracție gravitațională de circa 90 de ori mai mare decât cea de pe Terra, însă doar dacă respectiva persoană stă pe loc. De îndată ce încearcă să pășească sau să fugă, lucrurile se schimbă, întrucât oasele sunt supuse unor tensiuni și eforturi care fac rezistența să scadă cu un factor 10. Aceasta ar însemna că, cel puțin în teorie, am putea să mergem, ba chiar și să alergăm, pe o planetă cu gravitația de circa nouă ori mai mare decât cea de pe Pământ, înainte ca oasele noastre să cedeze efortului.

Totuși, mușchii noștri nu sunt pregătiți să suporte un asemenea efort. De exemplu puternicul islandez Hafþór Júlíus Björnsson – Gregor „The Mountain” Clegane din serialul Game of Thrones – considerat unul dintre cei mai puternici oameni din lume, a reușit să facă cinci pași cu o greutate de aproape 650 de kg în spate. Björnsson are circa 180 de kg și mai bine de 2 metri înălțime. Cărând în spate 650 kg este ca și cum el ar fi pășit pe o planetă cu o atracție gravitațională de circa 4.6 ori mai intensă decât cea terestră. Nu toți suntem însă la fel de puternici. Noi, cei normali, probabil am reuși – după un antrenament specific – să rezistăm într-un câmp gravitațional de circa trei ori mai intens, înainte să ne prăbușim.

CITIȚI ȘI: Planete dintr-o altă galaxie descoperite cu ajutorul teoriei lui Einstein

Poliak, unul dintre autorii articolului, susține că știind care este rezistența noastră față de forța gravitațională, am putea să ne concentrăm atenția spre doar o mică parte din planetele descoperite. Dintre cele 3.605 confirmate doar pentru 594 se cunosc dimensiunile și masa; dintre acestea, 422 au un câmp gravitațional nu mai mare de 3.5 ori decât cel terestru. Pe acestea am putea păși (după un eventual antrenament intens).