Ziua mondială de sensibilizare privind relele tratamente aplicate persoanelor în vârstă are loc în fiecare an la data de 15 iunie, însă în orice zi din an abordarea acestui subiect este binevenită. Ce înseamnă așadar și în ce constă bunul sau răul tratament față de seniori?

Bunul tratament are ca obiectiv bunăstarea, respectarea demnității, împlinirea, stima de sine, incluziunea și securitatea persoanei vârstnice. Iată câteva exemple concrete privind felul în care bunul tratament se manifestă în viața de zi cu zi:

● Contactați persoana în vârstă și ascultați ce are de spus, cum și-a petrecut ziua.

● Întrebați-o ce ar vrea să mănânce, mai degrabă decât să hotărâți dvs. pentru ea.

● Respectați-i ritmul, indiferent că e vorba de povestit, mers pe jos sau orice altă activitate.

● Scoateți-o din casă în mod regulat pentru a face o activitate care o interesează (plimbare în parc, mers într-un centru comercial etc.).

● Respectați-i alegerile, inclusiv refuzurile. O persoană în vârstă poate refuza îngrijiri medicale sau un tratament. Nu avem dreptul să o forțăm să se supună unei intervenții medicale recomandate dacă nu dorește acest lucru.

● Oferiți-i lucruri mărunte care îi fac plăcere: o cutie de ciocolată, un mic buchet de flori, o cafea cu lapte, o mică gustare etc. Gestul nu trebuie să coste mult, el este menit să aducă un zâmbet și să facă o bucurie.

● În CHSLD (Centre d’hébergement de soins de longue durée), asigurați-vă că persoana este bine hidratată și aveți grijă de igiena sa.

● În ceea ce privește locuința, asigurați-vă că drepturile seniorilor sunt respectate și că punctul lor de vedere este luat în considerare. Este inacceptabil ca o persoană în vârstă să fie mutată fără a fi consultată în prealabil. Se întâmplă ca familia să ia o astfel de decizie și să găsească o reședință fără să fi verificat dacă persoana în cauză este pregătită și dacă apreciază alegerea pe care i-o oferim. Asigurați-vă deci că este confortabilă cu decizia de a se muta.  

Iată și câteva exemple în sensul opus, de ceea ce e nu trebuie făcut:

● Nu trebuie să obligați persoana să mănânce atunci când vă spune că nu îi este foame.

● Nu vă pierdeți răbdarea atunci când persoana vârstnică pune aceeaşi întrebare de mai multe ori.

● Nu o infantilizați vorbindu-i pe un ton autoritar și neimplicând-o în schimbările care o privesc. Nu o grăbiți; acordați-i timpul necesar să se împace cu orice schimbare majoră ce survine în viața ei.

Din păcate, în timpul pandemiei, și chiar și după, tratamentul adecvat al persoanelor în vârstă nu a fost mereu luat în considerare, seniorii experimentând destule situații dificile. Abuzul de orice tip – financiar, psihologic, fizic, sexual, organizațional sau legat de vârstă – este inacceptabil. Cu toții putem contribui la stabilirea unei culturi a bunului tratament privind vârstnicii. Să fim deci atenți și amabili, să revalorizăm seniorii și să ne facem timp să-i ascultăm, deoarece ceea ce au de împărtășit este valoros!

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec.

CITIȚI ȘI:

Pentru o mai bună informare și o detectare precoce a cancerului colorectal
Mamografia, element-cheie în depistarea precoce a cancerului de sân