O canadiancă din opt va dezvolta un cancer de sân în timpul vieții sale și nu întotdeauna boala va fi însoțită de semne detectabile la atingere sau la vedere. Depistarea precoce este esențială, căci cu cât un cancer este detectat mai devreme, cu atât rata mortalității este mai redusă.

În Quebec există un program de depistare a cancerului de sân (Programme québécois de dépistage du cancer du sein – PQDCS), axat pe prevenție, cu scopul de a evita cât mai multe cazuri mortale.

Prin intermediul acestui program, femeile cu vârste între 50 și 69 de ani care sunt asigurate la Régie de l’Assurance du Québec (RAMQ) primesc o scrisoare care le îndeamnă să facă o mamografie la fiecare doi ani.

Mamografia este o radiografie a glandei mamare, o unealtă de screening folosită pentru a detecta cancerul de sân. Mamografia este gratuită, reprezentând un element-cheie în diagnosticul precoce al cancerului mamar. Cele care nu au o carte de asigurare de sănătate se pot adresa unui medic pentru a obține o trimitere care să le permită să facă acest examen. În cazul lor, mamografia va trebui plătită.

Pentru a face o mamografie trebuie luată o programare la un centru de radiologie dedicat. La fața locului trebuie prezentate documentele necesare și completat un formular de consimțământ. Toate aceste detalii sunt menționate în scrisoare. Este deci important ca aceasta să fie citită cu atenție. Nu ezitați să cereți și o ecografie, deoarece unele tipuri de cancer nu pot fi detectate doar cu ajutorul mamografiei. Ecografia este acoperită de RAMQ, însă persoanele care nu sunt asigurate trebuie să o plătească.

Acest program de depistare are numeroase avantaje, de la o mai bună cunoaștere a stării generale de sănătate a sânilor, la reducerea riscului a trece prin chimioterapie și reducerea riscului de mortalitate din cauza acestui cancer.

Despre mamografii circulă foarte multe mituri și de aceea este important de făcut câteva precizări:

● Această procedură medicală nu provoacă cancer;
● Nu toate femeile percep mamografia ca fiind dureroasă, iar dacă resimt durere, aceasta este trecătoare;
● Mamografia trebuie efectuată în mod regulat;
● Cancerul de sân poate să apară chiar și la o persoană în stare de sănătate foarte bună și fără antecedente familiale.

Așa cum se spune, este mai bine să previi decât să vindeci, așa că nu întârziați să vă faceți o programare pentru o mamografie!

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec.