Cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin cancer în Quebec. Din fericire, putem acționa împotriva acestui cancer prin efectuarea Testului Imunochimic Fecal, numit și test de screening FIT în engleză (sau RSOSi în franceză). Este un test ușor și rapid!

Martie este luna națională de conștientizare privind cancerul colorectal, iar campania Ensemble, détrônons le cancer du côlon a Societății canadiene de cancer invită persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să se informeze despre depistarea precoce a acestui cancer și despre screeningul FIT discutând cu un medic. Testul poate fi făcut chiar dacă o persoană nu prezintă simptome sau un risc ridicat de cancer colorectal.

Când cancerul colorectal este detectat și tratat din timp, șansele de succes ale tratamentului cresc, iar rata de supraviețuire este de cel puțin 90%. Testul FIT se efectuează în mai puțin de două minute, acasă. Este simplu, non-invaziv, nedureros, nu necesită pregătire și este acoperit în totalitate de Régie de l’assurance maladie du Québec (RAMQ).

Să vorbim așadar despre depistarea precoce pentru a acționa împotriva cancerului de colon! Împreună, îl putem combate!

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec. Dacă doriți mai multe informații în limba română, sunați la 514-287-1106, post 22.   

CITIȚI ȘI:

Mamografia, element-cheie în depistarea precoce a cancerului de sân
Virusul HPV, principala cauză a uneia dintre cele mai periculoase infecții cu transmitere sexuală din lume