Artistă multidisciplinară ce explorează intersecția dintre arta vizuală și poezie, Lavi Picu urmărește să aducă la lumină simptomele adesea invizibile sau greșit înțelese ale bolii Lyme.

Lucrările sale servesc drept vehicul pentru o mai bună conștientizare a suferințelor celor afectați, dar și a rezilienței lor. Artista caută să inițieze un dialog, pledând în cele din urmă pentru mai mult sprijin și o mai mare recunoaștere a celor cu boala Lyme.

Utilizând medii diferite, de la culori acrilice, la cerneală, creion, medii mixte, poezie și chiar sculptură și vopsele fluorescente, tablourile semnate de Lavi Picu apar ca niște hărți emoționale ale epidermei și ale interiorului corpului uman.

CITIȚI ȘI: Artista Lavi Picu: pictura ca simbol al unei lupte ce o poartă zilnic

Este cazul lucrărilor ce fac obiectul expoziției individuale Sous ma peau 2 desfășurată sub egida Centrului multifuncțional Guy-Dupré din La Prairie (500 Rue Saint-Laurent, J5R 5X2). Expoziția, începută pe 19 aprilie, va dura până pe 23 iulie, reunind o serie de 16 lucrări de artă fluidă, prezentate pe panouri de metal de mari dimensiuni în parcul din spatele acestui centru, pe Sentiers Des Arts, în cadrul proiectului Espace Éphém’Art.

Lavi Picu – „Sous ma peau”- Acrilic pe pânză. Expoziția Sous ma peau 2, Sentier des arts, Centre multifonctionnel Guy Dupré, La Prairie.

„Această serie este o invitație pentru privitori la un voiaj în interiorul corpului uman”, spune artista, „unde pot descoperi complexitatea bolii Lyme și impactul ei, explorând ravagiile făcute de spirochete” (nume dat mai multor bacterii în formă de filament subțire, spiralat, mobil, printre care și Borrelia, cea care cauzează boala Lyme – n.r.).  

„Fiecare lucrare din seria Sous ma peau dezvăluie o fațetă diferită a acestei boli, înfățișând spirochetele ca entități invizibile și insidioase ce se răspândesc prin corp. Formele organice, liniile sinuoase și vârtejurile de culori traduc senzațiile fizice și emoționale legate de această boală”, mărturisește Lavi Picu.

Expoziția transcende cuvintele și explicațiile medicale. Utilizarea culorilor, vii și întunecate, evidențiază contrastul dintre sănătate și boală, speranță și durere. Pline de emoție și semnificații, lucrările au și o ridicată valoare estetică datorată tehnicii artistei, dar și faptului că se situează la granița dintre real și imaginar.

Expoziția Sous ma peau 1 – tot o expoziție de artă fluidă în care Lavi Picu a explorat ravagiile bolii Lyme – a avut loc în toamna trecută, între 1 septembrie și 1 decembrie 2023, la Café De Da din cadrul Bibliotecii Ahuntsic.

Lavi Picu – „Resilience” – medii mixte pe pânză, 48”x48”. Expoziția Art massif, Galleria Aussenwelt.

Menționăm de asemenea și evenimentul Art massif et sonore prezentat recent de organismul Aussenwelt în colaborare cu Uniunea Franceză din Montreal – o expoziție colectivă la care Lavi Picu a participat cu o serie de picturi fluorescente intitulată Lyme Art. De mari dimensiuni, cele zece lucrări abstracte care compun această serie fascinează prin originalitatea cu care au fost concepute, căci ele pot fi privite și în 3D, sugerând multitudinea simptomelor, adesea invizibile pentru cei din jur, prin care se manifestă boala Lyme și profunzimea relațiilor existente între ele.

Seria Fluorescent Lyme Art a fost inspirată de o imagine văzută la microscop a bacteriei Borrelia Burgdorferi ce cauzează boala Lyme. Fiecare lucrare reprezintă un alt stadiu din evoluția bolii și evidențiază amplificarea ori intensitatea simptomelor pe măsură ce boala progresează.

Lavi Picu alături de două din lucrările sale din seria Fluorescent Lyme Art, Galeria Aussenwelt.

Câteva expoziții viitoare la care Lavi Picu va participa

Liminalités, 28 iulie – 24 august 2024. O expoziție colectivă (20 de artişti) ce va avea loc la Galeria Coup D’Pinceaux, Coups D’Ciseaux(4603 boul. St-Laurent, Montreal, H2T 1R2). Vernisajul este prevăzut pentru data de 4 august, între orele 13:00 și 16:00. Lavi Picu va expune o nouă serie de desene (15-20 lucrări ) realizate în cerneală, în stilul „doodle neurografic, cu dimensiuni variate, între 10”x10” și 22”x28”.

Lavi Picu – „A symphony of pain” – Cerneală pe hârtie, 22”x28”. Expoziția Liminalités, Coups de pinceaux, coups de ciseaux.

„Lucrările mele în cerneală dezvăluie o legătură profundă cu tema liminalității, această frontieră neclară dintre stări, experiențe și realități. Într-un stil semi-abstract captivant, aceste lucrări dezvăluie simptomele invizibile ale bolii Lyme, cu care mă lupt de ani de zile.

Stilul meu de desen fuzionează doodling-ul ludic și de tip cartoon cu arta neurografică, creând astfel un univers vizual unic care transcende limitele realității convenționale. Aceste compoziții evocă un sentiment de mișcare și transformare, capturând esența însăși a liminalității – o etapă de tranziție între sănătate și boală, între vizibil și invizibil, ne-a declarat Lavi Picu.

Tremplin, pe durata lunii iulie 2024. O altă expoziție colectivă, organizată de Espace d’Expressions et de Création, ce va avea loc la Conseil des Arts de Montréal, în sala Atrium. Lavi Picu prezintă două lucrări abstracte, realizate în acrilic.

Au-delà de visible, iulie 2025. Următoarea expoziție individuală a artistei, care va avea loc la Sainte-Adèle, la Place des citoyens. Pe parcursul a 30 de zile, Lavi Picu va expune între 30 și 40 de desene în cerneală (22”x28”), realizate în stilul „doodle neurografic”.

Mai multe despre artistă la: www.lavipicu.com.