Tendința Canadei pentru a răspunde nevoilor sale în materie de imigrație este de a se baza din ce în ce mai mult pe lucrătorii străini temporari deja prezenți pe teritoriul său. În ciuda dificultăților procedurale în domeniul imigrației, la care se adaugă și dificultățile create de pandemie, lucrătorii temporari pot intra în Canada și pot fi însoțiți de membri ai familiei, însă ei trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

Economia canadiană are în continuare mare nevoie de lucrători străini temporari, iar aceștia pot veni în Canada în ciuda dificultăților procedurale în domeniul imigrației și în ciuda dificultăților de a călători spre Canada.

Am primit din partea unui cititor o întrebare legată de o situație ce se prezintă din ce în ce mai des în ultima vreme. Respectivul cititor este șofer de camion, cetățean român, are contract de muncă pentru doi ani în Canada, are avizul pozitiv pentru permisul de muncă și vrea să vină aici cu soția. Este posibil? Să vedem, pe scurt, ce prevăd cele mai recente instrucțiuni ministeriale în acest sens.

Ministerul Imigrației (IRCC) dă exemple de situaţii în care lucrătorii temporari sunt consideraţi non-opționali sau nediscreționari, putând astfel călători spre Canada:
● Este un cetățean străin care are un permis de lucru valid și trăieşte deja în Canada, dar a fost plecat în exteriorul țării și vrea să revină. Agenții de imigrație nu vor verifica dacă locul său de muncă există încă sau dacă lucrătorul a fost concediat în urma pandemiei, căci elementul important în această situație est faptul că lucrătorul străin are domiciliul principal în Canada – de aici concluzia că scopul călătoriei nu este opțional.

● Este un cetățean străin care are scrisoarea de aprobare în principiu, pentru un permis de lucru general (nu este specific pentru un anumit post sau pentru un anumit angajator. i.e. open work permit), are o ofertă de lucru validă și va putea lucra odată ce a ajuns în Canada.

● Este un cetățean străin care are scrisoarea de aprobare pentru un permis de lucru specific, pentru o anumită meserie și un anumit angajator, are o oferta de lucru validă și va putea lucra odată ajuns în Canada.           

Cititorul nostru intră în cea de-a treia categorie. El va putea intra în Canada cu condiția să respecte obligația de a se conforma cerințelor de verificare a sănătăţii și de a avea un plan de carantină pregătit pentru a-l prezenta la sosire.

El ar fi fost însă considerat în categoria călătorilor opționali dacă ar fi avut scrisoarea de aprobare pentru un permis de lucru specific pentru un anumit angajator, dar respectiva companie ar fi fost închisă din cauza pandemiei. Sau dacă ar fi avut aprobarea pentru un permis de lucru deschis, însă fără un contract de muncă, și ar fi venit în Canada în ideea că își va căuta de lucru ulterior.

Cerințele pentru ca un lucrător temporar să poate fi însoțit de unul sau mai mulți membri ai familiei

De la început trebuie precizat că este vorba de membrii familiei imediate: soț/soție sau partener/parteneră (conjoint/common-law partner), copil dependent, copilul unui copil dependent, părinte, părinte vitreg sau adoptiv.

În situația prezentată este vorba de soție, deci este vorba de un membru al familiei imediate.

Călătorii care vin din alte țări decât SUA, cum este cazul cititorului nostru român și al soției sale, trebuie să aibă autorizația scrisă de la IRCC de a veni în Canada ca să poată fi admiși la bordul avionului.

Pentru a cere această autorizație trebuie trimis un e-mail la adresa: IRCC.COVID-TravelExemptions-Exemptionsdevoyage-COVID.IRCC@cic.gc.ca în care se vor da următoarele informații: numele, data nașterii, număr de pașaport, proba legăturii de familie (certificat de căsătorie în acest caz, iar dacă este vorba de partener conjugal, dovezi ale vieții comune), copii ale documentelor care dovedesc statutul în Canada al soțului/ei (partenerului/ei), adică permisul de muncă, contract de muncă, copie a vizei (nu se aplică românilor, căci nu au nevoie de viză) și a eTA (Electronic Travel Autorisation).

Cererea trebuie însoțită de o scrisoare detaliată despre situația familială, despre motivele pentru care soția vrea să-și urmeze soţul. Pentru a avea șanse de succes, trebuie furnizate motive întemeiate și documente ce susţin afirmațiile făcute.

În principiu, răspunsul va fi dat în cinci zile lucrătoare. Dacă este pozitiv, trebuie anunțată compania aeriană că a fost acordată o excepție la restricțiile de călătorie. Compania aeriana poate cere o verificare a stării de sănătate, căci oricine prezintă simptome de COVID-19 nu va fi admis în avion.

În concluzie, cititorul nostru ar putea veni în Canada împreună cu soția, cu condiția să obțină autorizația IRCC.

CITIȚI ȘI:
Imigrație și impactul COVID-19: Detalii despre carantina la sosirea în Canada

1 COMENTARIU

  1. Fiind vorba de șofer de camion, in legătura cu schimbările legislative intrate in vigoare și cele de baza, camionorul, postul de munca fiind de categoria C, el nu are dreptul ,in mod garantat, la însoțirea membrilor de familie. Însă, agenții imigrațional, analizând motivele întemeiate pentru solicitarea permisiunii sau a permisului de lucru de tip deschis pentru soția acestuia, ar putea emite o decizie in favoarea aplicantului. Totul depinde de faptul cum este prezentat și structurat dosarul și CIT de întemeiate sunt motivele pentru ca soția sa obțină acel permis de lucru de tip deschis care ar favoriza integrarea ei in societatea canadiana și suportul moral care îl va acorda soțului , aflându-se alături de el.

Comments are closed.