Orice călător care sosește în Canada, fie că este cetățean sau nu, este obligat să respecte o perioadă de carantină de 14 zile. Mai jos, câteva lămuriri cu privire la această obligativitate de izolare.
Am primit din partea cititorilor câteva întrebări despre carantină, despre cum se desfășoară aceasta, ca de exemplu dacă și ceilalți membri ai familiei trebuie să intre în carantină pentru aceeași perioadă de timp, dacă persoana aflată în carantină trebuie să aibă acces la baie și bucătărie separate sau pur și simplu ce înseamnă acel „plan de carantină” de care vorbesc autoritățile.
Pentru a aduce mai multe lămuriri asupra acestui subiect, precizăm că măsurile de izolare sunt reînnoite frecvent, în funcţie de evoluţia epidemiei de COVID-19. Pe situl CIC (Citoyenneté et Immigration Canada) informaţiile au fost actualizate pe 1 septembrie. Măsurile de izolare rămân în continuare importante, iar respectarea lor poate fi verificată de funcționari guvernamentali.
Amintim mai întâi că persoanele care prezintă simptome ce pot fi asociate cu COVID-19 nu pot intra în Canada. Măsurile de izolare sunt așadar pentru călătorii sănătoși – sau mai bine zis care nu afișează simptome – ce au permisiunea de a veni în Canada. Unele provincii canadiene au impus măsuri și mai restrictive, deci călătorii trebuie să verifice exigențele specifice fiecărei provincii.
În linii mari, cei ce sosesc în Canada (valabil și în Quebec) trebuie să rămână în izolare timp de 14 zile, să indice la sosire adresa unde vor sta și să-și supravegheze starea de sănătate în acest interval de timp. În caz de non respect, Decretul nr. 4, care vizează reducerea riscului de expunere la COVID-19 în Canada (cu obligația de a se izola), prevede că respectivele persoane ar putea fi transportate într-un loc de carantină amenajat de autorități, că acestea ar putea fi amendate sau chiar pasibile de o pedeapsă cu închisoarea.
Așadar, ce presupune carantina?
Călătorul care sosește în Canada trebuie să aibă deja aranjată adresa unde se va izola, pentru a o putea comunica la sosire. Se recomandă ca acesta să-și anunțe sosirea în termen de 48 de ore de la intrarea în țară la numărul de telefon 1-833-641-0343 sau prin intermediul aplicației ArriveCan.
De la aeroport trebuie să folosească un mijloc de transport privat, să poarte o mască pe timpul deplasării și să meargă direct la adresa unde își va petrece următoarele 14 zile. Trebuie să rămână în vehicul pe cât posibil și să păstreze distanțarea fizică pe timpul traseului – de exemplu, să plătească benzina la pompă (nu la casă) sau dacă cumpără mâncare să folosească service au volant sau pour emporter.
Pe perioada carantinei este interzis să se părăsească locul de izolare, cu excepția urgențelor legate de starea de sănătate, sau să se primească vizite, chiar dacă sunt la exterior și se păstrează distanța de doi metri.
În schimb, se pot utiliza spațiile comune sau spațiile exterioare private (curți, balcoane), cu condiția să se evite contactul cu cei care nu au călătorit, să se dezinfecteze spațiile după utilizare (dezinfectarea mânerelor de la dulapuri și uși, întrerupătoare de curent, telefon etc.) și să se poarte o mască non-medicală dacă este imposibil să se păstreze distanța de doi metri între călător și alte persoane.
Așadar, ceilalți membri ai familiei sau persoane care locuiesc la aceeași adresă cu persoana care a călătorit nu trebuie să stea și ei în carantină. Aceștia pot merge la serviciu sau la școală, dacă respectă regulile enumerate mai sus.
Vă recomandăm să vă gândiți la spiritul acestor indicații, căci scopul lor este de a limita expunerea persoanelor sănătoase. Pericolul este real, iar autorităţile iau măsuri serioase în interesul public. Precizăm, de asemenea, că este posibil ca persoana în carantină să fie verificată de la numărul de telefon 1-888-336-7735, așa cum se menționează de altfel pe site-ul CIC.
Pentru informații suplimentare puteți suna la 1-877-644-4545 (Autoritatea de sănătate publică din Quebec) sau consulta site-urile www.québec.ca/coronavirus sau www.canada.ca.