Campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul acesta începe pe 6 noiembrie și se încheie pe 5 decembrie. În România votarea are loc pe 6 decembrie, între orele 7,00 și 21,00. În străinătate alegerile se vor desfășura timp de două zilele, pe 5 și 6 decembrie 2020. Dreptul de vot poate fi exercitat în afara țării doar de cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Ei pot vota la o secție sau prin corespondență.

Deoarece există riscul ca votul la secție să fie limitat datorită pandemiei de coronavirus, termenul de înscriere pentru votul prin corespondență a fost prelungit până la 22 octombrie 2020. Inițial data limită stabilită a fost 21 septembrie.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență. Acest demers atrage după sine radierea alegătorului, pentru acest scrutin, din lista electorală permanentă din România și înscrierea sa în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

Procedura de înscriere ca alegător prin corespondență se realizează exclusiv online și nu presupune deplasarea sau prezența la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular. Ea se face prin completarea unui formular aflat pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, la www.votstrainatate.ro.

Sunt necesare următoarele acte:
● Copia scanată a actului de identitate, valabil în ziua completării formularului;
● Copia scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în străinătate, eliberat de autoritățile străine.

Iată lista documentelor care atestă reședința în Canada, potrivit OMAE nr. 1627 din 26.08.2019:
● Titlu de călătorie
● Titlu de călătorie pentru refugiaţi
● Certificat de identitate
● Card de rezident permanent
● Fişă privind dreptul de şedere IMM 1000
● Permis de şedere temporară
● Permis de muncă
● Permis de studii
● Permis pentru refugiaţi
● Permis de conducere